Médianapló

Médianapló - Hogyan gyűjtsünk anyatejet?

2014. január 09. 11:14 - Zöldi László

Tegnap azzal fejeztem be, hogy az úgynevezett Kósa-ügyből vajon a polgármesterek, a helyi és országos politikusok levonják-e a tanulságot. Mármint azt, amit nyilvánvalónak tartok: az újságíró munkaköri kötelessége a kérdezés, a politikus pedig jól teszi, ha felkészül arra, hogyan kell válaszolni a nyilvánosság képviselőjének. Bizonyára elgondolkoztak az országos beszédtémává terebélyesedett tévériporton, azt viszont már tudom, hogy a debreceni polgármester levonta a tanulságot.

 

Ha nem is azt, amit az imént összefoglaltam. A Blikkben kifejtette: „Legközelebb megkérdezem az újságírót, mit akar kérdezni, s ez alapján fogok dönteni a nyilatkozatomról.” Lefordítom. Ha a régió egyetlen anyatejgyűjtő állomását ismét bezárja a debreceni önkormányzat, majd a tiltakozás hatására néhány nap múlva újra kinyitja, akkor a városháza kommunikációs stábja írásban kéri majd a kérdéseket, és kiszűri a sajtótájékoztatóról azokat az újságírókat, akik azt firtatják, hogy miért zárták be a csecsemők számára létfontosságú szervezetet. Izgalmas kérdés persze, hogy az a néhány újságíró, aki Debrecenben nem függ a polgármestertől, mihez kezd ezzel az unortodox tanulsággal.

 

Például az RTL Klub kelet-magyarországi tudósítója, akit most országszerte éppen hőssé avatnak, megkérdezte ugyanis azt, amit a sajtótájékoztatón jelen lévő többi újságíró nem firtatott. Dicsérhetném éppen, mert egyik legkedvesebb tanítványom, mégsem csinált mást, mint ami a munkaköri kötelessége: kérdezett. Ha a városházi kommunikátorok őt is besorolják az egrecíroztatható médiamunkások közé, azt kockáztatják, hogy a bulvárban is szívesen utazó főnökük elesik a milliós nézettségű kereskedelmi tévé nyilvánosságától. Kósa Lajos szempontjából is szerencsésebb lett volna, ha úgy gondolkodik el a történtekről, hogy érdemes lesz fölkészülni arra a helyzetre, amikor nem a baráti médiából való mikrofonállvánnyal szembesül. Elvégre akadnak még kérdezősködésre hajlamos újságírók Debrecenben, ha nem is sokan.

 

Az a benyomásom, hogy azért lett országos beszédtéma a történtekből, mert mintegy háromezer magyarországi település polgármesterei közül a legtöbben uralják a helyi nyilvánosságot. Amit az RTL Klub híradójában láttunk, az rímel helyi tapasztalatainkra. Ezért figyeltünk föl az anyatej-ügyre.

komment
süti beállítások módosítása