Médianapló

Médianapló - Velük kezdődik minden?

2014. január 03. 10:55 - Zöldi László

A közírók kivesézték Áder János tévé- és rádiószózatát. Mégis az a benyomásom, hogy valami kimaradt az inkább fanyalgó, mint elismerő okfejtésekből. A köztársasági elnöknek volt egy mellékesnek látszó megjegyzése a magunk mögött hagyott negyedszázadról: „Huszonöt évvel ezelőtt az első szó, amelyet az új év tiszta lapjára közösen felírtunk, a szabadság volt.” Nocsak, itt valami nem stimmel.

 

Az ujjaimon számoltam meg, vajon mikor is volt a huszonöt évvel ezelőtt. Kiderült, hogy 1989. január elsején. Akárhogy töröm a fejem, az idő tájt nem alakult semmi, amiből kinőhetett volna a rendszerváltás utáni magyar köztársaság. Akár el is számolhatta magát az államfő beszédírója. De aztán felötlik, hogy ama tiszta lapra a szilveszteri hangulatban írtak föl valamit a bulizók. Márpedig a „felírtunk” többes száma nem föltétlenül bennünket jelez, hanem azt a néhány szakkollégistát, leginkább jogászokat, akik érzelmileg és már tagkönyvvel is kötődtek egy néhány hónappal korábban alakult ifjúsági szervezethez, a Fiatal Demokraták Szövetségéhez. Ha tehát jól gondolom, két és fél nappal ezelőtt Áder János arra tett nyilvános kísérletet, hogy a rendszerváltást a Fideszből vezesse le.

 

Az államfői megnyilvánulás óvatos, finom, alig érzékelhető szembefordulás a Fidesz eddigi álláspontjával. Mégse hiszem, hogy Áder máshová tenné a hangsúlyt, mint Orbán Viktor. A Fidesz sokáig azt hangsúlyozta, hogy a rendszerváltás 1990-re tehető. Az ő nézőpontjából ez érthető, elvégre csupán 1990 közepén lett parlamenti párt, ekkortól befolyásolhatta valamelyest az ország sorsát. Ellentétben az MSZP-vel, amely 1989-re teszi mindmáig a rendszerváltást. Az ő nézőpontjából ez is érthető, elvégre leült tárgyalni (mások megfogalmazásban: tárgyalni kényszerült) az ellenzéki csoportosulásokkal. Időszámításával azt bizonyíthatja az utókor számára, hogy meghatározó szerepet játszott a politikai viszonyok gyökeres átalakításában. A két felfogás legalább annyira ütötte egymást, mint a két párt.

 

Nincs ebben semmi meglepő. Minden politikai mozgalom fejlődéstörténetéhez tartozik, hogy mítoszokat gyárt, magyarázgatja a bizonyítványát. Ahogy elnézem, a Fidesz agytrösztje talán éppen most látja elérkezettnek az időt, hogy változtasson az eredetmítoszán. Odáig már eljutott, hogy 1989-re tegye a rendszerváltást. Némi iróniával jegyzem meg: ebből az következik, hogy előbb-utóbb el kell ismernie a szocialisták érdemeit is.        

1 komment
süti beállítások módosítása