Médianapló

Médianapló - Hányan olvassák a Népszavát?

2013. december 22. 11:36 - Zöldi László

Miért ne szólalhatna meg Szanyi Tibor, akár újságoldalnyi terjedelemben is az immár 140 éves napilap hasábjain? Különösen akkor, ha ilyeneket mondott a tegnapi számban: „A szocialista pártnak a Népszaván kívül nincs szövetségese a sajtóban, a médiában. Az a pár százezer ember, akihez eljut a lap, nagyon számít, viszont ennyi szavazat kevés.” A ’pár’ helyett néhányat írtam volna, nyelvtanilag azonban majdnem kifogástalan a mondat. Tartalmilag több érdekességgel is kecsegtet.

 

Néhány héttel ezelőtt Szanyi kirohant a Népszabadság ellen, mondván, hogy pénzért kuncsorog, miközben kritizálja az MSZP-t. Ha a szocialista politikus a többi baloldali orgánummal együtt kitagadja a szövetségesek közül (vagy rosszul értelmezi a szövetséges jelzőt), akkor bizony rosszul jár a pártja. Mert hol is van „az a pár százezer ember, akihez eljut a lap”, mármint a nyomtatott Népszava? A legfrissebb adatok szerint 15 ezer példányban jelenik meg, és ha a szokásos 3,6-del beszorozzuk, 54 ezer olvasó jön ki. A terjesztésről pedig annyi tudható, hogy minél inkább távolodunk Budapesttől, annál kevésbé fogy a lap. Kedvezőbb megközelítésben: minél inkább közeledünk a fővároshoz, annál többen jutnak hozzá. A patinás újság vonzáskörzete tehát lényegében Budapestre és környékére korlátozódik.

 

Mégis országosnak vélem, ha ebben az értelemben a lap kifejezést nem is használnám. Online változata ugyanis jobb, mint a Népszabadságé, és azok olvassák a számítógép képernyőjén, akik anyagi vagy terjesztési okból nem vásárolják a papírra nyomtatott újságot. Amely egyébként a maga példányszámával az alsó harmadba tartozna a megyei napilapok között, a Tolnai Népújság, a tatabányai 24 Óra és a Nógrád Megyei Hírlap közé. Márpedig eme újságok online változatát nem látogatják napi tízezernél többen. Még ha a Népszaváé két-háromszorosan felülmúlná is őket, digitális látogatottságával együtt legföljebb 80 ezer emberhez jut el. Ők is nagyon számítanak persze, a választási győzelemhez azonban még kevesebbek, mint ahogy Szanyi Tibor feltételezi. Közelebb járna a valósághoz, ha figyelembe venné a többi szövetséges, bár kétségkívül kritikus (elemző) hangú baloldali médium hatását is.

 

Néhány héttel ezelőtt még azt gyanítottam, hogy ő az MSZP tudatalattija. Kimondja azt, amit politikustársai inkább a tudatküszöb alá szorítanak, mintsem hogy a társadalom orrára kössék. Mostani okfejtése azonban nemcsak torz médiaszemléletéről árulkodik, hanem arról is, hogy méltánylandó őszintesége nélkülözi az elemi ismereteket.     

komment
süti beállítások módosítása