Médianapló

Médianapló - Ki (nem) lesz a szövetségi kapitány?

2013. december 20. 12:23 - Zöldi László

A magyar labdarúgó válogatott újdonsült trénere arról beszélt tegnap, a bemutatkozása utáni percekben, hogy a nyolcmillió edző országa vagyunk. Azért nem tettem ki az idézőjelet, mert a szállóigeként ismert mondás egyik szomorú sorsú elődjétől származik. Sértettségében annak idején azzal adta vissza a megbízatását, hogy abban az országban nem érdemes válogatottat irányítani, ahol tízmillió szövetségi kapitány él.

 

Pintér Attila, a váratlanul kinevezett meglepetésember tehát egy átalakított mondattal mutatkozott be a hazai nyilvánosságnak. A magyar foci távolodó nézőjeként kíváncsi lettem rá, vajon ki fia-borja. Miután még a győri bajnokcsapat edzője is, elég logikus, hogy a vidéki Magyarország legnagyobb példányszámú napilapjához fordultam segítségért. Pontosabban szólva a 72 ezres Kisalföld online változatához, ekkor ért az újabb meglepetés. Ma reggel nyolckor, vagyis több mint fél nappal Pintér Attila megnevezése után a digitális felületre föltették Cséfalvay Attila jegyzetét a régóta húzódó kapitánykérdésről.

 

A győri újságíró okfejtése szerint „édesmindegy”, hogy ki a szövetségi kapitány. Miközben olvastam a borongós sorokat, felötlött, hogy talán azzal magyarázható a szerző szomorkás hangulata, mert a neves edző búcsúzik a várostól. A meglepetés akkor ért, amikor ehhez a mondathoz értem: „Szóval kedves (várhatóan Fred Rutten) kapitány úr:…” A kettőspont utáni folytatás már nem is érdekes - hirtelenjében nem tudtam, mire gondoljak. A holland várományos helyett tegnap kinevezték szövetségi kapitánnyá a győri csapat magyar edzőjét, és a győri újságíró nem értesült erről? Ha átaludta a napot, vele durmolt az álomszuszék szerkesztőség is? Vagy az rejlik a kínos és mulatságos közlés mögött, hogy az egyébként jól szerkesztett napilap online változatában majdnem mindig csúszással jelenik meg a jegyzet?

 

Korábban is észrevettem, hogy olykor több napos késéssel teszik föl az időszerű témával foglalkozó publicisztikát, bár abból még egyszer sem lett galiba. De akkor meg mitől online az online? Márpedig ha nem élő, nem folyamatos, és nem kötődik lapzártához, ahogy a jelentése sugallja, mi, a papír alapú sajtó fogyatkozó hívei föllélegezhetünk. Van még esély arra, hogy legalábbis Győrött nem fogja megelőzni a lapzártához láncolt nyomtatott sajtót.          

komment
süti beállítások módosítása