Médianapló

Médianapló - Emberek a marhavagonokban

2013. december 05. 11:13 - Zöldi László

Olvasgatom a Helyi Téma című ingyenes újságot. Ahogy közeledik a választási kampány, úgy dobja le magáról a semlegesség álcáját. Egyre kevesebb a helyi és a bulvár, egyre több a politika. Pontosabban szólva kormánypárti politikusok szolgáltatják a helyi témát és a bulvárt is. A tegnapi számban például L. Simon László szólalt meg.

 

A bajuszt és kecskeszakállt növesztett kultúrpolitikus azok közé tartozik, akikre érdemes odafigyelni. Vannak gondolatai, ezeket hajlamos is nyilvánosan vállalni, aligha véletlen, hogy pünkösdi királysága az államtitkári székben csupán nyolc hónapig tartott. Ezúttal a kommunizmus bűneit taglalja a Szovjetunióba elhurcolt politikai foglyok és kényszermunkások ürügyén. A téma azért érdekel, mert apám is szovjet hadifogságba esett, de nem keletre vitték, hanem nyugatra. A besszarábiai egységben román anyanyelvű katonák szolgáltak, és erdélyi, románul tökéletesen beszélő apámat tolmácsként használták. Amidőn pedig a cseh határnál elhagyták a Kárpát-medencét, szélnek eresztették. Így tért vissza lesoványodva, tetvesen, mellkasig érő szakállal. Rá kilenc hónapra születtem. Ha keletre viszik, vajon a húgommal megszülettünk volna?   

 

L. Simon Lászlóban harcol egymással a fegyelmezett propagandista és a fegyelmezetlen szabadgondolkodó. 800 ezer elhurcoltról beszél, mint a többi kormánypárti aktivista. Egy is sok lett volna, mindazonáltal nem ártana, ha valaki előjönne végre a pontos adatokkal. Máskülönben felötlik, hogy a 800 ezret csak azért találtak ki valamelyik politikai marketing műhelyben, hogy több legyen, mint a másik oldalon emlegetett 600 ezer koncentrációs táborba hurcolt zsidó. Azon viszont eltűnődtem, amit az értelmiségi (író) politikus mond a magyar állam felelősségéről. Ha ugyanis az a véleményem, hogy a magyar állam nemcsak hagyta, hanem közre is működött több százezer magyar állampolgár bevagonírozásában és Auschwitzba szállításában, akkor 1945 után is meg kéne állapítani a magyar állam felelősségét abban, hogy hagyta, és talán rendőri segédlettel meg államvasúti szerelvényekkel közre is működött több százezer magyar állampolgár keletre szállításában.

 

Kétségtelen, hogy eközben megszálló csapatok állomásoztak Magyarország területén. Ez azonban legföljebb árnyalja az utókori benyomást, hogy a magyar állam minősíthetetlen módon viselkedett a múlt század negyvenes éveiben.

komment
süti beállítások módosítása