Médianapló

Médianapló - Kell-e mentelmi jog az újságírónak?

2013. december 01. 10:42 - Zöldi László

Két jegyzetben számoltam be egy szakmai tanácskozásról. Először az újságírás, majd a kommentelés jogi környezetéről. Az eredmény háromezer kattintás és hatvan hozzászólás. Az érdemleges véleményeket úgy foglalnám össze, hogy a kommentelők felismerték: az állam hajlamos egyívásúként kezelni őket és bennünket, az újságírókat.

 

Az egyik hozzászóló azonban olyan kérdést fogalmazott meg, amely továbbgondolásra késztet. Vajon miért volna kivétel az újságíró - és nem írta le, de hozzáfűzöm: a kommentelő -, mint bárki más az országban? Ha rágalmaz, büntessék meg. Ez bizony nem került szóba a Goethe Intézetben megrendezett konferencián. Talán azért nem, mert egymás között voltunk, és fel sem ötlött bennünk. Ezért jó, ha olykor kívülállók szemével láthatjuk magunkat. Úgy vélem, hogy akik nyilvánosan fogalmazzák meg az álláspontjukat, nem különbek azoknál, akit ezt ezer okból nem teszik meg. Ám a nyugat-európai példák nyomán aligha véletlenül pedzegettük, hogy végre dekriminalizálni kéne a rágalmazás és a becsületsértés vélt vagy valós vétségét. Hadd hozzam fel példaként a mentelmi jogot.

 

Sokan úgy ismerik, hogy egy országgyűlési képviselő gyorsan hajtott, vagy megverte az élettársát, és amikor a rendőrök őrizetbe akarták venni, fölmutatta az igazolványát. A hatóság pedig békén hagyta, míg a parlament ki nem adta. (Ritkán adja ki.) Vannak olyan honatyák, akik visszaélnek a más célra kitalált mentelmi joggal. Holott a polgári demokráciában az a feladata, hogy megkönnyítse az ellenzéki politikus dolgát. Bátrabban mondhatja el a véleményét, ha nem kell attól tartania, hogy megütheti a bokáját.

 

Az újságírókat arra tartja a társadalom, hogy ellenőrizzék a választott képviselőket, és kifejtsék a véleményüket, illetve formálják mások véleményét. Ha mindezt rosszul csinálják, vonják őket felelősségre, de ne a büntetőjog keretei között. A polgárjogi eljárásban ugyanis nem az állam képviselője, az ügyész kér büntetést a nyilvánosság képviselőjére, az újságíróra. De mi legyen a kommentelővel, aki nem tekinthető hivatásos véleményközlőnek? Elvégre ő is nyilvánosan fejti ki az álláspontját, és egyre növekvő mértékben formálja mások véleményét. Miközben örülnék, ha kevesebb indulatszót pazarolna ránk, újságírókra, hajlanék arra, hogy alkalomadtán élhessen a mentelmi jogával. 

8 komment
süti beállítások módosítása