Médianapló

Médianapló - Mielőtt lelépne Orbán Viktor

2013. november 18. 11:27 - Zöldi László

Az ellenzéki médiumok következő gumicsontja egy hétvégi bejelentés lesz. A miniszterelnök az MTK 125. születésnapján adta közre, hogy a jubiláló sportegyesület működtetésére a kormány évente 300 millió forintot ad, ráadásul átvállalja öt budapesti egylet (a Fradi, a Vasas, az Újpest, az MTK, a Honvéd és a BVSC) felgyülemlett adósságait. S bár az újságírók még nem nézhettek utána, vajon hány millióval sárosak a „nagyok”, valószínű, hogy néhány milliárdra rúg a számla.

 

Ezt pedzegetik majd a rádió- és tévéstúdiókat végigjáró ellenzéki politikusok, kezükben az akkor már pontos adósságlistával. Ha lesz egy csöppnyi eszük, azt is hozzáfűzik, hogy a kormány korábban már átvállalta az önkormányzatok adósságát is, tekintet nélkül arra, hogy felelősen vagy felelőtlenül halmozták-e föl. Erről az adóssághegyről már van némi fogalmunk, úgy 400 milliárdra tehető. Az Orbán-kormány tehát a stadionépítésre szánt összegekkel együtt 500 milliárd forintot áldoz a sportbeli és önkormányzati adósságokra. Ez csábító témának kínálkozik az ellenzéki politikusok számára. Nem lepődnék meg, ha azzal érvelnének, hogy a rengeteg pénzt az adófizetők zsebéből húzza majd ki az a fránya kormány.

 

Lesz igazság az érvelésben, mégis azon tűnődöm, vajon az ötszázszor 1000 milliárd forintot nem tekinthetnénk-e Orbán Viktor búcsúajándékának. A legutóbbi néhány évben Magyarországon ő bizonyult a legügyesebb politikusnak, talán azért, mert tehetséges taktikázó, netán kitűnő helyzetelemzőket tart, és hallgat is rájuk. Ahogy pedig közeleg az országgyűlési választás, úgy kellett rájönnie, hogy az ország népe nem őt akarja. Ezzel magyarázható, hogy a biztos vereség tudatában kistafírozza a szívének kedves sportegyesületeket és a pártjának ellenzékben is bázisul szolgáló, leginkább jobboldali többségű önkormányzatokat.

 

Azért feltételezem ezt, mert hiszek az ellenzék egyik vezetőjének, a választási győzelem után miniszterelnöknek készülő Bajnai Gordonnak, aki október 23-án, egy szokatlan sikerű ellenzéki nagygyűlésen, a patinás MAFC-nak otthont adó Műegyetem előtt kifejtette: „Orbán Viktor a kormányzásával már megméretett, és könnyűnek találtatott.” Most már csak a választópolgárokat kéne meggyőzni, hogy béküljenek meg a helyzettel. Elvégre a zsebükből kikandikáló 500 milliárd nyilvánvalóan a távozásra készülő miniszterelnök lelépési díja lesz.

1 komment
süti beállítások módosítása