Médianapló

Médianapló - A cigány kártya

2013. november 13. 10:27 - Zöldi László

Az a benyomásom, hogy itt, Pesten félreismerjük a Jobbikot. Antiszemita pártnak véljük, amire van is okunk országgyűlési és parlamenten kívüli megnyilvánulásai alapján, de ha politikusai Budapesten túl hallatják a hangjukat, nem föltétlenül a zsidókban keresik a baj gyökerét. A vidéki Magyarországot 1944-ben, a magyar állam hathatós közreműködésével „sikerült megtisztítani” a zsidóktól, nem érdemes hát antiszemita szövegekkel kampányolni.

 

A cigányság léte, sőt érzékelhető jelenléte azonban állandósult feszültségforrás. Úgy képzelem el Vona Gábor dolgozószobáját, hogy a falvédőre kihímeztette: ’Felső bűnbak a zsidó (Pest), alsó a cigány (vidék).’ Mindez onnan jutott az eszembe, hogy tegnap Nyíregyházán jártam. A magyar tudomány napján rendeztek konferenciát a főiskolán. Tartottam egy előadást, amelyről most nem számolnék be, hallottam ugyanis egy nagyon érdekes másikat. A doktorandusz fiatalember Nyíregyházán szerzett kommunikációs diplomát, majd a miskolci egyetemen egy másikat politológiából, jelenleg a pécsi egyetemen készül a PhD-dolgozatára, melyet „a Jobbik fővárosának” szentel.

 

Mint kiderült, maga is Tiszavasvári mellől származik, a városban érettségizett, ma pedig azt kutatja, hogy a hajdan baloldali fellegvár miért és hogyan került a szélsőjobboldali párt irányítása alá. Olyannyira, hogy egy városházi puccs után az időközi választás megerősítette a jobbikos polgármestert, például a számottevő roma lakosság jelentősebbik része is rá szavazott. A pályakezdő politológus kimutatta, hogy az MSZP és az SZDSZ nemrég volt harmincvalahány százaléka hajszálra megegyezik a Jobbik jelenlegi támogatottságával. Talán azért - fűzöm hozzá -, mert a baloldali és liberális pártra szavazó kisemberek csalódtak a szociálliberális koalícióban, amely három választási ciklusban is vezette az országot.

 

Ennél tovább nem is mennék, hadd tanulmányozzam előbb írásban is a figyelemre méltó elemzést. Az viszont feltűnt a megyei lapok olvasása közben, hogy a Jobbik sokkal inkább jelen van a vidéki sajtóban, mint az MSZP. Köznapibb témákkal foglalkozik, és ügyesen játszik rá az olvasok közérzetére. S bár értékrendszerem közelebb áll a baloldali pártéhoz, mégis könnyebben sorolhatnék jobbikos politikusokat, akiknek megjegyeztem a nevét. Képesek ugyanis rendszeresen beverekedni magukat a helyi médiumokba.           

komment
süti beállítások módosítása