Médianapló

Médianapló - Magányos hős a Vadkeleten

2013. november 12. 07:46 - Zöldi László

Az újságírással kacérkodók elfáradtak a reggel óta tartó előadásoktól és írásgyakorlatoktól. De még végignézték velem a fakultatív filmet, és egyikük épp szedelőzködni kezdett, amikor elhangzott a kérdés. Vajon ez a szerkesztőségben játszódó film miként illeszkedik a hollywoodi vonulatba? A lépcsőházi gondolkodók közé tartozom, utólag tűnődöm arról, mit kellett volna válaszolni.

 

A keleti parton, egy washingtoni szerkesztőségben játszódik a film, ezért magán viseli az úgynevezett független alkotások jegyeit. Kesernyésebb a hollywoodinál, mégis folytatja a jellegzetes hagyományt. Bár a magányos hős immár oknyomozó riporterként tűnik föl, holott a múlt század második, harmadik és negyedik évtizedében még seriff volt a Vadnyugaton. A távoli szenátus ontotta a törvényeket, amelyeknek az isten háta mögött nem lehetett érvényt szerezni. A környéket egy vérnősző barom uralta, aki maga törvénykezett, és az emberek vagy behúzták fülüket-farkukat, vagy asszisztáltak a kiskirálykodáshoz. Ők tértek magukhoz a film végén, amikor a törvény magányos őre pisztoly-párbajban legyőzi a bandavezért.

 

A forgatókönyvírók és a rendezők ugyanezt a típust mentették át a negyvenes-ötvenes-hatvanas évekbe. Azzal a különbséggel, hogy a magányos igazságosztó már nem seriffként érvényesíti a törvényt, hanem alkoholba áztatott magándetektívként. A képviselőház változatlanul ontja a paragrafusokat, de már a seriffek is átálltak a Keresztapának nevezett maffiafőnök oldalára. A félrehúzódok és a behódolók végül megtapsolják a diadalmaskodó kopót, ő pedig panyókára veszi a gyűrött ballonkabátot, hátra tolja izzadt homlokán a széles karimájú kalapot, és beül kedvenc kocsmájába, hogy jól berúgjon. Győzött ugyan az igazság, de a nézőben motoszkál egy gondolat. Ha megint úgy alakul a helyzet, vajon a magányos hős vállalkozik-e a következő összecsapásra?

 

Napjainkban a magándetektívet felváltotta a riporter. A lényeg persze mit sem változott, a honatyák ontják a törvényeket, amelyeknek azért nem lehet érvényt szerezni, mert már a magándetektívek is átálltak az informális gazdasági hatalom oldalára. Nálunk pedig, Kelet-Európa egyre kevésbé nyugati részén az elmagányosodott újságíró azt veszi észre, hogy törvényt hozott ellene az országgyűlés, nehogy véletlenül megtalálja az igazságot. Talán erről is készül majd egy amerikai film.          

komment
süti beállítások módosítása