Médianapló

Médianapló - Szanyi elküldheti-e Gyurcsányt a p....ba?

2013. november 02. 10:25 - Zöldi László

A Magyar Hírlap mai számában olvasható, hogy Bayer Zsolt szerint „Szanyi elküldte Gyurcsányt a p….ba”. (A cikkíró pontozta ki a közismert szót.) Megjegyzésében van igazság, a szocialista politikus mostanában jó néhányszor küldte melegebb éghajlatra a volt szocialista politikust. Ő az MSZP tudatalattija, mert amit a többi szocialista politikus a tudatküszöb alá szorít, azt ő a nyilvánosság előtt is kimondja.

 

Nem azt vizsgálom, hogy okkal vagy ok nélkül gyurcsányozott-e Szanyi. Bemutatom inkább, hogy a politikusok szellemi minősítésére milyen módszert dolgoztam ki. Azt firtatom, vannak-e az utókor számára följegyezhető mondataik. A rendszerváltás óta összegyűlt 2500 oldalnyi mondattár 800 közéleti személyiség szájából vagy tollából 15 ezer idézettel. Sokukról az utókor tőlem tudja majd meg, hogy egyáltalán léteztek. Szanyi Tibor a középmezőnyben foglal helyet a maga 108 mondatával. Nagyjából egy időben indult Gyurcsány Ferenccel, a kilencvenes évek végén, másfél évtizede játszik szerepet a politikai életben. Hozzá képest Gyurcsánytól alig valamivel több mondatot rögzítettem, 127-et. Igaz, csupán 2013 októberéből. Nem állítom, hogy aki egész politikai életében alig száz figyelemre méltó mondatot tudhat magáénak, nem bírálhatja azt, aki egy hónap alatt ennél többet fejtett ki a nyilvánosság különböző fórumain. Mindazonáltal érdemes eltűnődni a jelenségen.

 

De Gyurcsány Ferenc bő mondattermésében is észrevettem egy furcsaságot. A legutóbbi hónapban minden második napjára esett legalább egy interjú, a 127 érdekes mondat között azonban egy sem akadt, amelyet átvihettem volna egy másik gyűjteménybe, a válogatott szállóigék közé. (Ahol egyébként 2002 óta húsz gondolattal van jelen.) Idén októberben a közélet legtöbbet faggatott szereplője volt ugyan, a Szanyi Tibor gorombaságaira alkalmat adó elképzelései mégsem annyira kiforrottak, hogy kristálytisztán adja közre őket. Idő kell ahhoz, hogy szállóige legyen belőlük. Hogy megvitassa őket a kocsmák és kávéházak népe, hogy elvegyen belőlük, és hozzájuk tegyen, hogy faragjon tehát rajtuk. Hogy aztán Gyurcsány Ferenc a lakossági fórumokon ismét találkozhasson átalakított, kérdésekbe burkolt mondataival, amelyeket visszavehet a nevére.

 

S bár nem föltétlenül mérvadó, az összehasonlítás kedvéért jegyzem meg: ama bizonyos szállóige-gyűjteményben Szanyi Tibor néggyel képviseli a gondolatait.     

komment
süti beállítások módosítása