Médianapló

Médianapló - Újságíróskodhat-e Kuncze Gábor?

2013. október 26. 11:47 - Zöldi László

Azokban a körökben, amelyekben forgolódom, sok a szakmabeli. Azt vettem észre, hogy beszélgetés közben előkerül Kuncze Gábor és a Klubrádió felforrósodott kapcsolata. Az utóbbi években műsorvezetéssel foglalkozó politikus október 23-án kiállt az ellenzéki szónokok mellé a Műegyetem előtti színpadra. Utána pedig megkérték a munkahelyén, hogy függessze föl újságírói tevékenységét a választásig. A döntés fülhallomást rosszul érintette a dörmögő hangú és slágfertig módon fogalmazó közéleti személyiséget. Vajon helyesen járt-é el a rádió tulajdonosa?

 

Elvileg tudom a választ, gyakorlatilag azonban a magyarországi médiahelyzet nem felel meg a szakma íratlan szabályainak. Amerikában és Nyugat-Európában, ahol az angolszász típusú újságírás a maga teljességében bontakozott ki, nem vitatkoznánk ilyesmin. Az újságíró össztársadalmi érdeket képvisel, a politikus viszont részérdeket, a mögötte álló pártét. Arrafelé nem lehet csak úgy ugrálni a kétféle elkötelezettség között. Szóba sem kerülhetne, hogy egy volt belügyminiszter és volt pártelnök állást kapjon valamelyik médiumnál. Nálunk bonyolultabb a helyzet. Tőlünk nyugatra a média gazdasági vállalkozás, az Elbától keletre politikai. Odaát a befektető nyereségre törekszik. Mifelénk akár veszteséges is lehet a vállalkozása, ha egy politikai szervezet fantáziát lát benne. Márpedig választási kampány idején különösen sok a fantáziadús párt.

 

Értelmetlen tehát az a kérdés, amit a Klubrádió tegnap föltett a hallgatóinak, hogy vajon az ismét aktív politikus vezethet-e műsort egy „független kereskedelmi” rádióban. Ha független, természetesen nem vezethet, ezért aztán az október 23-án markáns véleménnyel előrukkoló Kuncze Gábor nyugodtan vezethetne műsort a Klubrádióban. Akad egy másik politikus is a hazai mezőnyben, aki szintén kacérkodik az újságírással, és hasonlóképpen tehetségesnek mutatkozik. Lendvai Ildikónak hívják, ugyancsak volt pártelnök, még tagja az országgyűlésnek, de már bejelentette, hogy a következő választási ciklusban nem indul a képviselői székért. Kapott egy rovatot a Népszavában, és Civil beszéd címmel szombatonként figyelemre méltó cikkei látnak napvilágot.

 

A különbség legföljebb annyi, hogy ő kivonul a politikából, nem pedig bevonul a politikába. És még valami: az őt foglalkoztató szerkesztőség nem állítja magáról, hogy független.

komment
süti beállítások módosítása