Médianapló

Médianapló - Kövér torzítja Gyurcsányt?

2013. október 21. 11:33 - Zöldi László

Kövér Lászlót sokan nyersnek, durvának, gorombának, kíméletlenül őszintének tartják. Van is benne valami. Nem válogatja meg a szavait, és kimondja, ami nyomja a bögyét. Érdeklődéssel olvastam azt a tudósítást, amely mosonmagyaróvári látogatásáról egy szlovákiai magyar portál, a Hírek.sk felületén tegnap jelent meg.

 

Egy nappal korábban, szombaton a Duna innenső oldalán, a mosoni plébániatemplomban, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége rendezvényén kifejtette: „Napjainkban például egy sokszorosan bukott politikus azt hirdeti, hogy a keresztény Magyarország nem lehet szabad, mert a kereszténység és a szabadság kizárja egymást.” Nyilvánvaló, hogy Gyurcsány Ferencre utalt, magam is olvastam a volt miniszterelnöktől valami hasonlót. S mert érdekelt, hogy valójában mit mondott, utána is néztem a világhálón. Gyurcsánynak a Facebook-on van egy üzenőfala, amire több-kevesebb rendszerességgel írogat. Október 14-én ezt: „Szabad országban élhetsz keresztényként, de keresztény országban nem lehetsz szabad.”

 

Ha jól értem, a közösségi oldalon megnyilvánuló politikusnak semmi baja a kereszténységgel, amennyiben bejegyzett vallás, és nem több ennél. De az olyan országban, mint mostanában nálunk is, ahol a kereszténységet teszik meg mintegy államvallásnak - még az alaptörvény preambulumába is beleveszik -, óhatatlanul szorongás tölti el azokat az embereket, akik másféle (nem keresztény) vallásnak hódolnak, esetleg nem hisznek istenben. Egyszerűbben fogalmazva, Gyurcsány Ferenc akkor érezné szabadnak magát, ha olyan országban élhetne, ahol ki-ki abban hihetne, amiben (akiben) akarna.   

 

Ama közösségi oldal nemrégiben elérte a négy és félmilliós látogatottságot. A felnőtt lakosságnak több mint a fele nézegeti, használja. Sőt, ha leszámítjuk a funkcionális analfabétákat - vagyis azokat, akik képesek ugyan összefűzni a betűket, de nem értik, amit olvasnak -, az írástudóknak legalább a kétharmada. A Gyurcsány-blog az egyik legolvasottabb. Önhittség, hatalmi mámor, a nyilvánosság lenézése kell ahhoz, hogy egy kormánypárti politikus eltorzítsa a könnyen ellenőrizhető mondat értelmét. Nem tételezhető fel a társadalomtudományos végzettségű Kövér Lászlóról, hogy félreértette a volt miniszterelnök mondandóját. Az viszont annál inkább, hogy az országgyűlésbe választott képviselők vezetőjeként nem párosul felelősségérzet a közjogi méltóságához.    

1 komment
süti beállítások módosítása