Médianapló

Médianapló - Miért csúsztat Gyurcsány?

2013. október 20. 10:22 - Zöldi László

A búcsúzó hetet Gyurcsány Ferenc uralta a nyilvánosságban. Elejtett mondatát értelmezik a politikusok, politológusok és újságírók. Ezt mondta korábbi pártjáról, az MSZP-ről: „Sok helyről vándorolt oda a pénz, Európából nem nagyon. Ahonnan meg vándorolt, azt meg jobb, ha nem tudjuk.”

 

Kijelentéséhez a szocialisták rossz képet vágnak, a Fidesz vizsgálatot követel - áll a bál a pártfinanszírozás és a fekete pénzek körül. Aki pedig az egészet kirobbantotta, csodálkozva fejtegette az ATV Egyenes beszéd című műsorában: „Ha megkérdeznek, válaszolunk rá.” Megjegyzésében van igazság. Gyakorlatilag ő az egyetlen politikus a mai mezőnyben, aki megengedheti magának az egyenes beszédet. Nem kell mérlegelnie a kijelentés hatását, mert nem marad le miatta a miniszterelnökségről (már régen lemaradt). Idézett mondata mégis csúsztatás, AZT ugyanis nem kérdezte tőle senki.

 

Bárki meghallgathatja a MÚOSZ honlapján, hogy azon a pódiumbeszélgetésen azt firtatta a moderátor, vajon az MSZP kapott-e pénzeket Európából. Föltételezhető, hogy a nyugat-európai szociáldemokrata és szocialista pártokra gondolt, erre utalt Gyurcsány Ferenc is a válasz első mondatában. Majd sietve fűzte hozzá, amit a moderátor nem kérdezett. Talán gondolt rá. Talán abban reménykedett, hogy kiugrasztja a nyulat a bokorból, és a volt miniszterelnök arra is felel, amit kérdezni szeretett volna, de számomra ismeretlen megfontolásból mégsem feszegetett. Sok mindenen tűnődhetnék, ha gondolatolvasással foglalkoznék, egy tény azonban nyilvánvaló: Gyurcsány hét végi mondata nem felel meg a valóságnak.

 

Mi, a nyilvánossággal foglalatoskodók hajlamosak vagyunk arra, hogy ott is tudatosságot fedezzünk föl, ahol csupán rögtönzésre lelhetünk. Most mégis az a benyomásom, hogy Gyurcsány Ferenc rögtönzött a hét elején. Ezért kedvelik az újságírók, elszólásaitól ezért kapnak frászt a kommunikációs munkatársai. Tudatosságot tehát nem vetnék a szemére, inkább azt állapítom meg, hogy politikai tehetsége a rögtönzések magyarázatában is megmutatkozik. Ha már megtörténtek, kiaknázza a bennük rejlő lehetőségeket. Például magára irányíthatja a figyelmet, kínos helyzetbe hozhatja a volt pártját, esetleg a pártfinanszírozásban szintén sáros Fideszt is. Ehhez „csak” az kell, hogy magyarázkodás közben nem bontja ki a valóság minden szeletét.     

16 komment
süti beállítások módosítása