Médianapló

Médianapló - Az ellenzék 23-án eléri a tömegeket?

2013. október 19. 04:47 - Zöldi László

A szétaprózott ellenzék készülődik a közös fellépésre. Vajon a pártvezetők október 23-án esedékes szabadtéri szónoklata eljut-e a tömegekhez? E kérdés miatt térek vissza Gyurcsány Ferenc hét eleji vendégszereplésére az újságíró szövetségben. A moderátor is firtatta a közös fellépést, a Demokratikus Koalíció elnöke pedig kifejtette, hogy van már jelszó, amit kiírnak majd a színpad fölé: „A szabadság összeköt.” Mire a moderátor vitatkozni kezdett vele, mondván, hogy olyan szlogenre volna szükség, ami közérthető. Rögtön ajánlotta is ezt: „Negyedik magyar köztársaság, európai jogállam.” Mindkét álláspontnak van létjogosultsága.

 

Az elfogadott jelmondat arról árulkodik, hogy az ellenzéki vezetők végre megértették, mit jelent az igei állítmány a politikai kommunikációban. Mozgósítja az embereket; azokat is, akiknek a tudatáig el sem hatolnak az elvont fogalmak, mint például a köztársaság vagy a jogállam. Ebben profik a Fidesz kommunikációval foglalkozó munkatársai, akiknek sikerült meggyőzni a politikai döntéshozókat, hogy a kormánypártból csak olyan üzenetek mehetnek ki, amelyekben igei állítmány található. Aki nem hiszi, nézzen utána, és százból legalább kilencven ilyen mondatot talál a szónoki állvány homlokzatán, a szónok fölötti vásznon vagy az interjúk címében. Azon tehát, amit látnak a rendezvény résztvevői és országszerte a tévénézők is, olvasnak az érdeklődők.

 

Ha viszont megnézzük, mondjuk, az MSZP nyilvánosságnak szánt üzeneteit, szinte kizárólag fogalmakat találunk bennük. A kommunikációs munkatársak tisztában vannak ugyan az igei állítmány mozgósító jellegével, de valószínű, hogy e szakmai evidenciát képtelenek elfogadtatni a politikai döntéshozókkal. Az is elképzelhető, persze, hogy a széttagolt ellenzék jelmondat-kultúrája reális felismerésen alapszik. Jelenlegi állapotában egyelőre képtelen elérni a tömegeket, ezért inkább a fogalmi gondolkodású értelmiségiekhez fordul. Ha kevesen mennek ki az október 23-i közös rendezvényre, akkor a moderátornak igaza volt a MÚOSZ-székházban: hasznosabb lenne a köztársaság és a jogállam elvont fogalmával kecsegtetni a vájt fülű közönséget. Ha viszont sokan lesznek kint, a téren, ráadásul a kamerák is mutatják az igei állítmánnyal szolgáló jelmondatot, akkor nyugtázhatjuk, hogy az átmenetileg összeállt ellenzék igyekszik eljutni a tömegekhez.    

28 komment
süti beállítások módosítása