Médianapló

Médianapló - Csányi hogyan szólt be a Fidesznek?

2013. október 18. 10:22 - Zöldi László

Több okom is van, hogy komolyan vegyem a szó szerinti idézést. A diploma utáni éveket a történettudományi intézetben töltöttem, ahol Kosáry Domokoshoz osztottak be. Tőle tanultam, hogy a citálandó szövegeket eredeti közegükben is nézzük meg, hátha idézgetés közben eltorzultak. A második ok, hogy két évtizede szerkesztőségi rendelésekre állítok össze médiából való mondatokat, és mellőzném a pontatlanságból adódó bírósági jeleneteket. A harmadik ok, hogy újságírással kacérkodó fiatalok között forgolódom, akiket érdemes megtanítani a forráskritikára, máskülönben sok bajuk lesz a közös szakmánkban.

 

A minap Csányi Sándor, az MLSZ elnöke visszalőtt a Fidesz több politikusára, köztük Kocsis Mátéra. Ő ugyanis a 8:1-re végződött holland-magyar után néhány perccel fölírta a Facebook üzenőfalára: „Gyalázat, szégyen, szánalom! Egervárinál nem szabad megállni…” A magyar futballvezér így szólt vissza neki: „Mint a Fidesz szóvivője, annyi terület van, ahol tud hazudni, nem kell erre a területre tévedni.” Mondandóját többen is idézték a tegnapi sajtóban, elnézést kérek Varga T. Róberttől (Népszava) és Pietsch Tibortól (Nemzeti Sport), hogy intő példaként éppen az ő tudósításukat ajánlom a holnapi újságíró-szeminárium figyelmébe.

 

A Népszava ezt a címet adta az áttekintésnek: „Csányi lehazugozta a Fidesz szóvivőjét”. Maga az idézet pedig ez: „Mint a Fidesz szóvivője, annyi terület van, ahol tud hazudni, ne erre a területre tévedjen.” Csakhogy Kocsis Máté nem a Fidesz szóvivője, hanem a kommunikációs igazgatója (szóvivőnek ott van Selmeczi Gabriella, Hoppál Péter és Zsigó Róbert). A tudósító mégis jól tette, hogy nem javította ki Csányi Sándor tévedését, a szerkesztőnek viszont éppen emiatt kellett volna más címet találnia. A majdnem precízen idézett mondat utolsó részében olvasható némi újítás is - bárki összevetheti a világhálón föllelhető hangfelvétellel.

 

A Nemzeti Sport imigyen idézte az MLSZ-elnököt: „Mint a Fidesz kommunikációs igazgatója, annyi terület van, ahol hazudhat, ne itt tegye!” A tudósító pontosította Kocsis Máté pártbéli beosztását, a második tagmondatban feltételes móddal helyettesítette a ’tud’ kifejezést - stilisztikailag helyesen -, és a harmadik részben saját szavaival foglalta össze a bankár futballvezér mondandóját. Ez is lehetséges eljárás a sajtóban. De akkor miért tette ki az idézőjelet? Szóval kedves kollégák a sportrovatban, és leendő kollégák a holnapi szemináriumon, csínján kell bánni az idézetekkel.       

komment
süti beállítások módosítása