Médianapló

Médianapló - Gyurcsány mégse mondta ki

2013. október 17. 12:04 - Zöldi László

A volt miniszterelnök hétfőn délután részt vett egy vitán az újságíró szövetség székházában. A csaknem száz percből körülbelül nyolcvanat beszélt, és a videóra vett képet-szöveget másnap letölthettük a MÚOSZ honlapjáról. A készülő Gyurcsány-breviáriumba 41 figyelemre méltó mondatot jegyeztem be. Most mégis csupán egy látszólag mellékes epizódot gondolok tovább, mert érdekesek a fejleményei.

 

A moderátor voltaképpen nem is kérdezte meg azt, amire Gyurcsány válaszolt. Szóba hozta ugyan, hogy az MSZP vajon kapott-e pénzt Európából, a vendég azonban így felelt: „Sok helyről vándorolt oda a pénz, Európából nem nagyon. Ahonnan meg vándorolt, azt meg jobb, ha nem tudjuk.” Derültség a közönség körében, a vendég is somolygott az orra alatt. Mondatát pedig szárnyára kapta a hír. S mert volt pécsi vonatkozása, a PécsMa nevű portál rá is kérdezett a helybéli szocialistáknál. Tegnapra kiderült, hogy a város volt alpolgármestere, az MSZP-elnökség egyik tagja a pártközpont szóvivőjéhez utasította az újságírót, a városi szervezet elnöke mondott valamit, majd visszavonta - a szerkesztőség szerint „letiltotta” - a nyilatkozatát. Egyedül a megyei szervezet elnöke, Puch László, máskülönben az MSZP volt pénztárnoka állt a nyilvánosság elé. Kifejtette: „Gyurcsány Ferenc örök életében hülyeségeket beszélt. Ő volt a szocialista párt elnöke, ő írta alá a mérleget. Ha bármi szabálytalanság volt, utána tudott volna nézni, miniszterelnökként, pártelnökként meg tudta volna tenni a feljelentést.”

 

Az a benyomásom, hogy az MSZP jelenlegi vezetése megspórolhatta volna a frissiben kialakult helyzetet. Ha a 2010-es választási vereség után szembenézett volna a „fekete” pénzekkel, és a régi vezetők eltávolítását arra is felhasználta volna, hogy leszámoljon a pártfinanszírozás elfogadhatatlan gyakorlatával. Ezt akkor nem tette meg, most viszont, amikor az ellenzékbe szorult csoportosulások egymás ellen is kampányolnak, az egyik új párt vezetője, Gyurcsány Ferenc kínos helyzetbe hozta a régi pártját. Nem mondta ki, csupán utalt, célzott valamire, jelzett, sejtetett, sugallt valamit, nem is titkolván, hogy ha nem veszik be az ellenzéki összefogásba, kiborítja a szennyest.

 

A módszer nem elegáns, de belefér a politikai fegyvertárba. Engem inkább egy ellentmondás zavar. A Demokratikus Koalíció elnöke okkal nyilatkozta, hogy kis párt vezetője lévén ő beszélhet legőszintébben a magyar politikusok közül. („Kimondom, amit mindenki más körülír.” Népszabadság, 2013.10.05.) Ehhez képest utal, célozgat, jelez, sejtet és sugall.

1 komment
süti beállítások módosítása