Médianapló

Médianapló - A botrányos időrend

2013. október 07. 09:33 - Zöldi László

Tegnap este belenéztem A lényeg című közszolgálati tévéműsorba. Obersovszky Péter éppen beszélgetett Fricz Tamás politológussal az elmúlt hét botrányáról, az úgynevezett szobordöntésről. Szó szerint ezt mondta az interjúalany: Bajnai Gordon ”elvesztette a mérsékelt, szakmai, középen álló karakterét”.

 

Van benne valami. Különösen azok szemében változhatott az ellenzéki politikusról alkotott kép, akik olyan készüléket néznek, amely csupán a köztévé (és a két nagy kereskedelmi televízió) műsorait sugározza. Akad néhány százezer belőlük. Szegények, elesettek, de van szavazati joguk. Még az is elképzelhető, hogy jövő tavasszal ők döntik el az országgyűlési választás sorsát. Azt láthatták tegnap este a Magyar Televízióban, hogy a tömeg hangoskodása közepette Szolidaritás-tagok ledöntik a miniszterelnök hungarocellből készített szobrát. Majd azt is láthatták, hogy a mikrofonhoz lép Bajnai Gordon volt miniszterelnök, és az E14-politikus kifejti véleményét a jelenlegi miniszterelnökről. Ez az a pillanat, amikor rajta lehetett kapni egy füllentésen.

 

Ha ugyanis az MTV-re kárhoztatott nézők veszik maguknak a fáradságot, és esetleg utánanéznek a részleteknek, akkor kiderül, hogy Bajnai Gordon elhatárolódott a szobordöntést kísérő mozzanatoktól. Nem láthatta a fejjel való gurigázást, mert mire sor került volna rá, ő már eltávozott a tüntetés helyszínéről. Igen ám, de a föllelhető információk azt sejtetik, hogy a valóságban nem az volt a rendezvény időrendje, amit a közszolgálati televízió tegnap este bemutatott. Előbb beszélt Bajnai, és utána kezdődött az Orbán-szobor ledöntése. Amit tehát az Obersovszky-műsor sugallt (hogy az ízléstelen mozzanatokban korántsem szűkölködő performance hatására az ellenzéki politikus belelkesedett, és elveszítve önkontrollját a megszokottnál erősebb szavakat használt), az bizony hazugság. Kommunikációs szakszóval manipuláció, ami méltatlan egy adófizetők pénzéből fenntartott közintézményhez.

 

Csakhogy a volt miniszterelnök elhatárolódásával is van egy kis bibi. Ha csakugyan eltávozott a tüntetés színhelyéről, mielőtt az folytatódott volna, akkor ez azt jelenti, hogy a mikrofonhoz ment, elmondta a magáét, majd levonult a színpadról, és sorsára hagyta a társulatot. A főszereplő távollétében pedig a magukra maradt epizodisták rögtönözni kezdtek, és az előadás botrányba fulladt.   

1 komment
süti beállítások módosítása