Médianapló

Médianapló - Ebéd után elsötétül(t) a képernyő

2013. július 31. 09:18 - Zöldi László

Akik ma fél egy után olvassák ezeket a sorokat, és elmulasztottak élni a digitális átállás kínálta lehetőségekkel, már csak az elsötétült képernyőt bámulhatják. Nem lehet pontosan tudni, hogy hányan vannak, de bizonyára néhány százezren. A hozzáférhető számokból kirajzolódó összefüggésekről tűnődnék, hátha többet tudunk meg róluk.

 

E rovatban több jegyzetet is szenteltem az analóg műsorszórás megszüntetéséből fakadó feszültségeknek. Rengeteg hozzászólás érkezett, a kákán is csomót kereső kommentelők azonban nem vettek észre egy számítási hibát. Két alapadatot viszonyítottam egymáshoz, az érintett háztartásokét (417 ezer) és az állami támogatásra jelentkezőkét (55 ezer), és 7,5 százalékra jutottam. Már a megjelenés után jöttem rá, hogy az arány 13 százalék körüli. Igen ám, csakhogy a pontosítással nem sokra megyünk, a felvilágosító jellegű cikkekből ugyanis másféle összefüggés bontakozik ki. Az ország széleit és északkeleten négy teljes megyét csupán a második ütemben kapcsolják majd át a digitális tartalomtovábbításra, ama 55 ezret tehát Belső-Magyarország 220 ezer érintett háztartásához kellett volna viszonyítani. Ez azt jelenti, hogy minden negyediket sikerült bekapcsolni a digitális áramkörbe. Másként fogalmazva négyből hármat nem sikerült.

 

A második ütemre maradt 174 ezer háztartásból pedig 54 ezerből kértek technikai és anyagi segítséget az államtól. Ez sem rossz arány, persze, noha a jelenlegi adatok szerint 165 plusz 120, tehát 285 ezer háztartásban egyelőre csupán a remény csillan föl, nem a képernyő világosodik ki. Sokban magányos öregasszony és elözvegyült öregember kuporog, de a tanyasi és faluszéli mélyszegénységben élők között nagycsaládosok is akadnak. Ha csak kettővel szorozzuk be a digitalizációból kimaradt háztartások számát, akkor is minimum félmillió embert fenyeget az elsötétült televízió rémképe. Az ő segítségükre dolgozott ki a médiahatóság óvintézkedést, amely két mozzanatból áll.

 

A nagyobb helyi tévék kaptak néhány százmillió forintot a digitális átálláshoz szükséges technikai berendezésekre. Csakhogy a kisebbeknek nem jutott állami pénz, ezért változatlanul analóg módon sugározzák a műsoraikat. Alighanem azért is, hogy akik már nem nézhetik az m1-et és a két kereskedelmi adót, legalább lássanak valamit, ha bekapcsolják a készüléküket.             

27 komment
süti beállítások módosítása