Médianapló

Méianapló - Miért nem állnak át?

2013. július 26. 08:35 - Zöldi László

Akár hátra is dőlhetnék, mert a kommentek kiegyenlítik egymást. Nem kéne rájuk válaszolni, amit ugyanis az egyik hozzászóló kérdez tőlem, arra a másik felel - és néha egész szakszerűen. Van viszont egy ellentmondás, amely éppen a kommentekből bontakozik ki.

 

Akik „vészcsipogásnak” minősítik a tegnapi médianaplót, azt róják föl, hogy kár pedzegetni, vajon mobiltelefonon vagy villámpostán kell-e bejelentkezni a tévékészülék digitális átállítására. Elismerik ugyan, hogy a mélyszegénységben élők nem használják a számítógépet, és tanyáról - 200 ezer ember lakhelyéről - aligha tárcsázzák a vezetékes telefont, mindazonáltal tudnak arról, hogy az államot megtestesítő médiahatóság vállalja a költségeket. Elvégre „ezerrel nyomja” az m1, hogy július 31-én az ország nagyobbik részében lekapcsolják az analóg műsortovábbítást. Ha valakinek nincs számítógépe vagy telefonja, csak bemegy a „tanácsra”, és kimennek hozzá fölmérni a helyzetet.

 

Bizonyára így van. Még azt is hozzáfűzöm, hogy a jelenlegi kormány által felállított médiahatóság legalább felvállalta a digitális átállást - ellentétben a korábbi kormányokkal, amelyek némi hezitálás után a szőnyeg alá söpörték az egész ügyet. (Médiapolitikát tanítok, talán elhiszik nekem a kommentelők, hogy az első pillanattól kezdve figyelemmel kísérem a folyamatot.) Igen ám, de tegnap nem arról tűnődtem, hogy a tanyán élő gazdálkodók, faluszéli putriban szűkölködő romák és omló vakolatú házban fagyoskodó özvegyasszonyok tisztában vannak-e azzal, vajon mikor kapcsolja le az állam az analóg rendszert. A halmozottan hátrányos helyzetű emberek hiába szereztek tudomást a közelgő határidőről, ha az érintett 416 ezer háztartásból csupán 55 ezer pályázott a médiahatóság technikai és anyagi segítségére. Ez a rászorulók hét és fél százaléka. A „maradék” miért nem jelentkezett a polgármesteri hivatalban (esetleg telefonon vagy e-mailben)? Talán dúskál a pénzben, és mellényzsebből fizette ki a korszerű tévékészüléket? Vagy az ósdihoz szükséges adaptert?

 

Hollandiában már túl vannak a digitális átálláson. A technikai és anyagi szolgáltatás állampolgári jogon járt az igénylőknek. S mert az országot keresztül-kasul szelik a csatornák, még az üdülőhajókon található néhány százezer tévékészüléket is államköltségen tették alkalmassá a digitális műsorvételre. Úgy látszik, így is lehet.

37 komment
süti beállítások módosítása