Médianapló

Médianapló - Az átállás áldozatai

2013. július 25. 09:20 - Zöldi László

Hét nappal azelőtt, hogy lekapcsolják az analóg földfelszíni műsorszórást, végre találkoztam egy hiteles adattal. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság hírül adta, hogy a digitális átállás 416 ezer háztartást érint Magyarországon. Ez egymilliónál több, de másfél milliónál kevesebb ember. Nekik volna szükségük olyan tévére, amely augusztus 1-től képes lesz a digitálisan sugárzandó műsorokat fogni. Vagy olyan adapterre, az úgynevezett set top box-ra, mely a régebbi típusú készülékhez kapcsolható.

 

Arra, hogy mostanában hányan vásároltak korszerű tévét a saját pénzükön, egyelőre nincs adat. Az viszont már most rögzíthető, hogy 55 ezer háztartásból pályáztak a médiahatóság technikai és anyagi támogatására. Vajon mi lesz a többi háromszázvalahány-ezerrel? A szám azért bizonytalan, mert július 31-én nem az egész országban kapcsolják le az analóg rendszert. Megmarad Komárom-Esztergom és Pest megye felső csücskében, Vas, Zala, Somogy vékony határ menti sávján, szinte egész Baranyában, Tolna és Bács-Kiskun déli részén, továbbá Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar egész területén, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye északi részén.

 

Az ország maradék egyharmada a második szakaszban, az év végén áll majd át a digitális műsortovábbításra. Aligha tévedek tehát, ha 200 ezer körülire becsülöm ama háztartások számát, amelyek kimaradtak az első körben érintett kétharmadból. Ez is néhány százezer ember, túlnyomórészt mélyszegénységben élők. Ha valakik, ők aztán rászorulnának az állami támogatásra. Jellemző rájuk az a tizenegy szempont, amelyet a technikai és anyagi segítség feltételéül szabott a szigorú médiahatóság, mégsem éltek a lehetőséggel. Vajon miért nem?

 

Van egy zöld szám, amelyet vezetékes vagy mobil telefonról lehet hívni e hó végéig. Nem igazán életszerű, hogy a tanyákon, a faluszéli putrikban és az özvegyi nyugdíjon tengődők omló vakolatú házában vezetékes telefont használnának. A mobil talán vagyogat, mert ahhoz nem kell vezeték. Az pedig még kevésbé életszerű, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű emberek számítógéphez ülnek, és rutinosan bejelentkeznek a digitalistv@nmhh.hu címre. Alighanem ők lesznek a kárvallottak. Néhány nap múlva a régi (analóg) módon sugárzott tévéműsorokat már nem, az új (digitálisan) továbbítandó adásokat még nem nézhetik.  

51 komment
süti beállítások módosítása