Médianapló

Médianapló - Szarvas-patás ördög uralja az ország házát?

2013. július 23. 10:03 - Zöldi László

Megfigyeltem, hogy milyen sorrendben rohannak meg az érzések, ha butaság tűnik föl egy újságban. Először felhorkanok, hogy már megint micsoda disznóság. Aztán elönt az együttérzés, hogy szegény szerkesztőnek bizonyára fáj a hasa, vagy megcsalja a felesége, ezért olvasta felületesen a kéziratot. Végül pedig a harmincsoros széljegyzetem tükrözi e kétféle lelkiállapotot.

 

Most is hasonló érzések kerülgetnek, miután elolvastam Vágvölgyi B. András cikkét a Népszabadság mai számában. A szerző valaha a Magyar Narancsot alapította, és ebbéli minőségében alighanem lábjegyzet lesz a magyar sajtó huszadik századi történetében. Ezzel azonban nem elégedett meg, hanem filmrendezésre is adta a fejét. Az a feltételezésem, hogy évek óta az úgynevezett cigánygyilkosságokkal foglalkozik, gyűjti róluk az anyagokat, hogy egyszer filmet készítsen a hátborzongató témából. Abból az alkalomból közölte írását, hogy hamarosan lejár a vizsgálati fogságra kiszabott időtartam, és ha augusztus 21-ig a bíróság nem hirdet ítéletet, akkor a szélsőjobbos eszmékkel kacérkodó vádlottakat szabadon kell engedni. A cikkíró azokat a szálakat pedzegeti, amelyeket egyelőre nem húzogat a bíró - van neki elég baja nélkülük is.

 

Az okfejtés izgalmas, továbbgondolásra ingerlő. A vége felé azonban megakaszt az olvasásban, hogy a szerző egy magyarhírlapos újságíró, Stefka István publicisztikáját értelmezi: „Esetleg Ficsor /Ádám volt titkosszolgálati miniszter/ elődjére gondol Stefka, Szilvásy Györgyre, aki az Országgyűlés jelenlegi elnöke, és mások szerint a szarvas-patás ördög, a velünk élő rózsadombi paktum maga?” Hm, ezt a mondatot sikerült összekutyulni. Hogy jön ide a szarvas-patás ördög? Meg a rózsadombi paktum? Egyiknek sincsenek előzményei és utózmányai a cikkben, a szerző elfelejtette megmagyarázni őket. Azzal pedig meglep, hogy az ellenzékbe szorított Gyurcsány Ferenc bizalmi emberét kinevezi a parlament elnökévé. Szilvásy soha nem volt a T. Ház elnöke, és ahogy elnézem perekkel tarkított politikai pályafutását, most már nem is lesz az.

 

Aztán mégis elönt az a bizonyos együttérzés, és kezdek arra gyanakodni, hogy itt semmi fatális nem történt. A kézirat szövege valószínűleg nem fért el az újságoldal alsó felén, a hajtás alatt, és az ügyeletes szerkesztő kihúzott belőle néhány értelmes sort. Így lett a szarvas-patás ördögből a rózsadombi paktum révén országgyűlési elnök.       

komment
süti beállítások módosítása