Médianapló

Médianapló - Serények-e a pannon internetezők?

2013. július 16. 10:00 - Zöldi László

Ha már visszatérek egy kommentre, akkor a teljesség kedvéért érdemes rögzíteni két adatot is. A Mutyi-e a nemzeti trafik? című július 13-i bejegyzéshez 184-en szóltak hozzá, a kattintások száma pedig meghaladta a tízezret. A valószínűleg szakmabeli kommentelőnek - akinek egyik vitatémájára másnap már reagáltam - akadt még egy figyelemre méltó állítása.

 

Szerinte az öt pannon napilaphoz tartozó online szolgáltatást kevesen veszik igénybe, ahogy ő fogalmazott: „az aktív internetezők elenyésző része olvassa ezeket a portálokat”. Azért csak most válaszolok, mert időre volt szükségem, hogy utánanézzek a részleteknek. Abból indulnék ki, hogy a Zala, Vas, Veszprém és Fejér megyei napilapokat kiadó Pannon Lapok Társasága a többi vidéki újsághálózathoz képest elmaradt a digitalizációban. Csakhogy nemrégiben szerződtette az egyik legjobb szakembert a sajtópiacról, aki egy másik hálózatot már a digitális élvonalba segített. Márpedig a késettség ellentmondása, hogy hátrányban az előny: kihagyhatóak a kísérletezgetések, elkerülhetőek a zsákutcák, tévutak, alkalmazhatóak a legkorszerűbb technikák.

 

Például az említett újságok online változatai január elseje óta hozzáférhetőek a különféle mobiltelefonokon is. A négy megyebéliek tehát az ország, sőt a világ bármelyik részéből napjában többször is megnézhetik, mi újság van a szűkebb pátriában. Ez a szolgáltatás pillanatnyilag 40 ezer látogató információs szükségleteit elégíti ki hetente. Ehhez adódik a székesfehérvári Feol 70 ezer, a dunaújvárosi Duol 30 ezer, a veszprémi Veol, a szombathelyi Vaol és a zalaegerszegi Zaol 60-60 ezer látogatója. Az a benyomásom, hogy ez az eredmény a folyamat viszonylag korai szakaszában elfogadható.

 

A Zalai Hírlapból, a Vas Népéből, a veszprémi Naplóból, a Fejér Megyei Hírlapból és a Dunaújvárosi Hírlapból körülbelül 200 ezer példány fogy el naponta. E laptípusnál a 3,6-es szorzót használjuk, vagyis minden újságpéldányt 720 ezren vesznek kézbe. Ha az online változatok napi 40-50 ezer olvasóját is figyelembe vesszük, akkor a cég nyomtatott és digitális sajtótermékei nagyjából háromnegyed millió emberhez jutnak el. Bizonyára eljuthatnának többhöz is, de higgye el a tisztelt szakmabeli kommentelő, az országos összehasonlításból így is egészen jól jön ki a Pannon Lapok Társasága.         

komment
süti beállítások módosítása