Médianapló

Médianapló - Vajon mit gondol Bajnai a médiáról?

2013. június 14. 12:00 - Zöldi László

Bajnai Gordon befejezte szavazószerző országjárását. Pártja, az Együtt 2014 kilencven településen tartott összejövetelt, a volt és talán leendő miniszterelnök tizenvalahány helyen elegyedett szóba az érdeklődőkkel. Bizonyára beszámolt arról is, hogy ha hatalomra kerül, mit kezd majd a médiával. Ezt abból gondolom, hogy Szombathelyen interjút adott a Nyugat.hu-nak, és volt egy talányos megjegyzése. Orbánékra utalva mondta: „Ha elvették a köz médiáját, megteremtjük helyette a sajátunkat.” (2013. május 31.)

 

Nem folytatta az eszmefuttatást, engem mégis furdal a kíváncsiság, vajon miként gondolkodik Orbán Viktor egyik lehetséges kihívója a nyilvánosságról. Hogyan rendezné át a médiarendszert, mire helyezné a hangsúlyt, ha kezébe kerülne a kormányrúd? Talán legközvetlenebb munkatársa, Szigetvári Viktor néhány nappal később, egy tévéműsorban szintén elejtett egy-két mondatot a témáról, értelmezését azonban nem föltétlenül azonosítom a főnöki állásponttal. Ma viszont Bajnai-interjú jelent meg a Népszabadságban, és a miniszterelnök-jelöltséggel kacérkodó politikus ismét mondott valamit a nyilvánosságról: „Szintén garancia kell a média szabadságára és a közmédia kiegyensúlyozottságára, amellyel kapcsolatban az Antall-kormány óta nem sikerült tiszta lapot nyitni.”

 

Érteni vélem a mondandóját. A rendszerváltás utáni összes kormány - beleértve nyilván az övét is - nem haladta meg az Antall-féle gyakorlatot, amely úgy foglalható össze, hogy a mindenkori végrehajtó hatalom befolyási övezetébe tartoznak a közszolgálati médiumok. A politikai műsorok élére helyezett komisszárokat lehet durván és finoman kinevezni, a lényegen azonban mit sem változtat a módszer mikéntje. Őszintén szólva nehéz elhinni, hogy egy második Bajnai-kormány szakítana ezzel a hagyománnyal, legföljebb a politikus habitusának megfelelő tapintatosabbik megoldást választaná. Már ezt is eredménynek vélném, eddig ugyanis semmi jelét nem tapasztaltam annak, hogy politikai döntéshozóink pártolnák a sajtó szabadságát. Ellenzéki politikusként azért olyan szűkszavúak a médiáról szólván, mert attól tartanak, hogy hatalmi helyzetben azok a fránya újságírók számon kérik majd rajtuk a kijelentéseiket.

 

Bajnai Gordont megtisztelem azzal, hogy van ennél kedvezőbb feltételezés is. Azért beszél sejtelmesen a médiának adandó garanciáról, mert nincs róla kikristályosodott elképzelése.        

komment
süti beállítások módosítása