Médianapló

Médianapló - Politikusok hárítják a bajt

2013. június 06. 11:28 - Zöldi László

A közszolgálati tévéhíradó munkatársai kirajzottak a Dunát övező gátakra, és jól-rosszul érzékeltették a hangulatot. Nyilván nem a saját kezdeményezésükre, de mindegyik helyszínről politikusokat varázsoltak a képernyőre, és az elszánt arcú közéleti személyiségeket meg is szólaltatták. Politikus tartotta a zsák száját, politikus lapátolta a homokot, politikus mondott néhány megnyugtató szót, gumicsizmában és viharkabátban persze.

 

Politikus - mellesleg a kormányfő - ment ki a komáromi partszakaszra is, és a miniszterelnökségi sajtófőnök közleménye szerint „irányította” a mentési munkálatokat. Holott egy normális országban a miniszterelnöknek nem az a dolga, hogy szaktevékenységeket irányítson. Neki az a dolga, hogy az országot irányítsa, és a szagágazatok vezetőire bízza a helyszíni irányítást. Orbán Viktor is jobban tette volna, ha ellátogat a komáromi partszakaszra, tájékozódik a helyzetről, másnap (ma) reggel pedig tiszteletét teszi a kárelhárítók összejövetelén, képet alkot az országos árvíz-helyzetről, majd üsse kő, lemberdzsekben és viharkabátban kiáll a nyilvánosság elé, és a közszolgálati televízió kamerája előtt elmondja a benyomásait.

 

Tegnap hozzáadott „értéket” jelenítettek meg a politikusok. Ügyesebben csinálták, mint hajdan Torgyán miniszter úr, aki tükörfényes félcipőben, hófehér öltönyben és zöld nyakkendőben próbált homokot lapátolni a zsákba. Csak éppen a választási ciklus utolsó évében vagyunk, és ha már árad az a fránya Duna, akkor a politikusaink kísértést éreznek arra, hogy a gáton tegyenek szert szavazatokra. A kormánypártiak azt sugallják, hogy jó kezekben van az ország, az ellenzékiek pedig azt, hogy jobb kezekben lenne, ha ők állnának a kormányrúdnál.

 

Most értettem meg, hogy másokkal együtt hamis nyomon jártam, amidőn a közszolgálati médiumokat kormánypártisággal gyanúsítottam. Nem az a baj, hogy háttérbe szorítják az ellenzéki politikusokat, hanem hogy mindent átpolitizálnak. Ezért hatott üdítően az amúgy ellenzékinek vélt ATV híradója. Az árvízi tudósításokban egyetlen politikus sem látszott és hallatszott, annál többet láttunk és hallottunk a mobilgátakról, a buzgárokról és a kitelepített emberekről. Ma reggel viszont a közszolgálati rádió hírműsora kép híján bemondta, hogy a miniszterelnök irányított, a név szerint felsorolt politikusok pedig homokot lapátoltak, vagy tartották a zsák száját. Ha esetleg nem láttuk volna őket a közszolgálati televízióban.             

komment
süti beállítások módosítása