Médianapló

Médianapló - Ki lesz végre Orbán kihívója?

2013. június 05. 11:49 - Zöldi László

Tegnap Bajnai Gordon provokációnak nevezte, hogy a sajtó pedzegeti a miniszterelnök-jelöltséget. Az MTI munkatársának elmondta, hogy Mesterházy Attilával megállapodott abban: hamarosan megbeszélik, ki lesz Orbán Viktor kihívója, ennek azonban még nem érkezett el az ideje. Nem szabad felülni a rezsim provokációjának - tette hozzá. Vajon milyen érdeke fűződhet az „Orbán-Simicska rezsimnek” ahhoz, hogy minél gyorsabban eldőljön a személyi kérdés, és a széttöredezett ellenzék végre felsorakozhasson a közös miniszterelnök-jelölt mögött?

 

Értem, hogy Bajnai húzza az időt. A mögötte álló szervezeteket még nem érzi elég erősnek, hogy támogassák az MSZP elnökével vívott párbajban. Oké, van ilyen. De hadd elevenítsek föl egy hasonló esetet, amelyből kiderül, mennyire másként gondolkodnak a politikusok és az újságírók. A Springer nevű médiacég kilenc megyei napilapjában szocialista politikusok kaptak egy-egy keretet és telefonszámot, az üres téglalapban pedig kérdőjel kunkorodott. A Békés Megyei Nap 2001. április 26-i számában az MSZP-választmány tagja, Molnár László „felháborodva” fogadta az ötletet, „rosszízűnek” találta, mert „félrevezeti a közvéleményt”, mi több: „visszaélés a sajtószabadsággal”, „beavatkozás a párt belügyeibe”. Szerinte „Ez a tippjáték ellentétes a választmány döntésével, mely úgy szólt, hogy a párt nem megy bele semmiféle találgatásba, június 9-én dönt ebben a kérdésben.”

 

Mondható erre, hogy ez az ember még az MSZMP-világban él, és azt hiszi, hogy amit egy párt, sőt „a” Párt belső fóruma elhatároz, az mindenkire nézve kötelező, leginkább a sajtóra. Csakhogy a tűzhöz közelebb álló elnökségi tag, Lamperth Mónika is megszólalt. A Somogyi Hírlap május 27-i számában elismerte, hogy a sajtónak joga van szavazást tartani, ám kikérte magának, hogy a tudta nélkül vették föl a listára. Vajon a tippjáték szervezőinek engedélyt kellett volna kérni tőle? Vajon neki - és a tegnap provokációt emlegető Bajnai Gordonnak - joga van a politikai érdekeihez, a taktikai megfontolásaihoz szabni a nyilvánosságot? Az a benyomásom, hogy a volt miniszterelnök jobban járt volna, ha hallgat azok tanácsaira, akik ismerik a média kíváncsi természetét. Mellesleg a rétestésztaként nyúló miniszterelnök-jelöltségi verseny sajtó-visszhangjából Tamás Ervin megjegyzése a legtömörebb. Ezt írta a Népszabadság 2013. április 11-i számában: „A leváltók lennének többen, ha találnának leváltót.”    

komment
süti beállítások módosítása