Médianapló

Médianapló - Kell-e a miniszterelnöknek saját média?

2013. május 24. 08:10 - Zöldi László

Amit tegnapelőtt pedzegettem, az tegnap bekövetkezett. Kitört a kultúrbotrány Kerényi Imre buzis megjegyzése körül. Nem ok nélkül, persze, ám az önkontrollját vesztett rendező bárdolatlan kijelentése elterelte a figyelmet egy továbbgondolásra érdemes állításáról. Azt fejtegette a Vidnyánszky Attilával folytatott beszélgetésben, hogy Antall József azért bukott meg, mert nem volt médiája, és Orbán Viktor is azért veszített 2002-ben, mert ő sem tett szert saját médiára.

 

Annyi igazság van az eszmefuttatásban, hogy mire Antall miniszterelnök lett, az MSZP kiprivatizálta alóla a megyei napilapokat, és a kormányfő mondandója szegényebb lett egymillió példánnyal. Ráadásul az SZDSZ frakcióvezetőjével, Tölgyessy Péterrel kötött paktuma arra kötelezte, hogy egyelőre hagyja békén a maradékot: a közszolgálati médiumokat. Az MDF kormányzóképességét szavatoló ellenzéki párt lehetővé tette, hogy az Antall-, illetve a Boross-kormány kitöltse a teljes választási ciklust, az egyezség ára viszont az lett, hogy a „kamikáze-kormány” nem tölthette ki a második ciklust. De vajon a médiaszereplés ellen beoltott Antall József mihez kezdett volna a saját, személyére szabott médiával? (Ez már sosem tudjuk meg.)

 

Orbán Viktorral más a helyzet. Ő nem Antall rosszul kommunikáló nemzedékéhez tartozott, és nem azt tanulta meg, hogy a nyilvánosság a vélemény eltitkolására való, hanem azt, hogy a kimondására. Amikor először lett miniszterelnök, igyekezett magáévá tenni a közszolgálati intézményeket, és ivartalanította (pacifikálta) az akkor már létező kereskedelmi médiumokat. Csupán azt nem gondolta végig, hogy ha kiesik a hatalomból, a következő kormányhoz törleszkednek majd a közszolgálati szerkesztőségek. A tanulságot azonban levonta a 2002-es választási vereségből. Ellenzéki helyzetben építette ki a Fidesz médiabirodalmát, amellyel nyolc év múltán sikerült is visszaszereznie a hatalmat.

 

Most már van saját, személyére szabott médiája, amely akkor is az övé lesz, ha már nem ő ül a miniszterelnöki székben. Valamint lesznek közszolgálati médiumok, amelyek rutinosan szolgálják ki a következő kormányt is, lesznek semlegesített kereskedelmi médiumok, negyedik negyedként pedig a polgármestereknek alárendelt helyi szerkesztőségek. Nem szívesen lennék pályakezdő újságíró Magyarországon.          

komment
süti beállítások módosítása