Médianapló

Médianapló - Mi csillan a nyilvánosság résében?

2013. május 23. 12:00 - Zöldi László

A bejárattól jobbra asztalka, rajta mázas csupor, benne ötszázasok. Tegnap körülbelül harmincan fizettünk be a Médiapáholy című szobaszemináriumra. Ehettünk még szendvicset, tepertős pogácsát, ihattunk teát és bodzaszörpöt is. Néhány ezer forint jöhetett össze a háziaknak. Ennyiért csináltak helyet a túlnyomórészt médiában dolgozó vagy médiából elküldött (nyugdíjazott) vendégeknek, kerti székeket szereztek a szomszédból, a rendezvény után pedig kitakarították a lakást. Nem nagy üzlet. Inkább szerelemből pártolják a civil kezdeményezést. Ezúttal Hammer Ferenc szociológus beszélt a média hazai összefüggéseiről.

 

A médiakutató gondolatmenetéből azt az eszmefuttatást véltem a legérdekesebbnek, amelyben megkülönböztette a kézenfekvő és a macerásan hozzáférhető hírforrásokat. Megítélése szerint a központosításra hajlamos kormányzat sem föltétlenül törekszik a média totális ellenőrzésére. Beéri ama médiumok leigázásával, bekebelezésével, befolyásolásával, amelyek egyetlen gombnyomással vagy kattintással érhetők el. A baj csak az, hogy a médiafogyasztók többsége nem szívesen ír a számítógép keresőjébe címeket és neveket, amelyek mögött alternatív hírforrások rejlenek. A többség az államilag megszűrt információk alapján tájékozódik, és csupán a kisebbség jár utána a sokkal körülményesebben megszerezhető információknak.

 

A látlelet szomorú, mégis ad némi okot a derűlátásra. A legőszintébb kormánypárti politikus, Kövér László ugyanis nemrégiben elkottyantotta a Zalai Hírlapban: „A médiaszabályozás szándéka arra irányul, hogy aki ezt a tevékenységet intézményesen űzi, tehát valamely hírcsatornának a szerkesztője, munkatársa, tulajdonosa, azért tartson be bizonyos szabályokat.” (2013.04.27.) Lefordítom: a parlamenti kétharmad azokat az információforrásokat szabályozta, amelyek intézményesültek. Egyelőre békén hagyja az egyéni kezdeményezéseket, például a blogokat, és elviseli a nyilvánosság szűk körű fórumait, például a szobaszemináriumokat. A médiakutató viszont abban bizakodik, hogy egyre többen lesznek azok a (választó)polgárok, akik élnek a még kínálkozó lehetőségekkel, és energiát fordítanak a tájékozódásra, igénylik, hogy az államiaktól eltérő információkra is szert tegyenek.

 

A tegnapi szobaszemináriumon a két mértékadó felfogás közti résben csillant meg a reménysugár.      

komment
süti beállítások módosítása