Médianapló

Médianapló - Hogyan kéne eladni egy új pártot?

2013. május 15. 11:10 - Zöldi László

Lapoknak és más médiumoknak dolgozom. S amidőn közéleti személyiségek mondataiból válogatok, gondot okoz a megnevezésük. Takarékoskodni kell a terjedelemmel, és azt mégse írhatom például Bajnai Gordon nevéhez, hogy az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért Választási Mozgalom vezetője. Legföljebb azt, hogy E14-PM-politikus, ami elég suta rövidítés. De ez a kisebbik gond.

 

Itt van például a Demokratikus Koalíció. Az emberek egymás közt csak Gyurcsány-pártnak hívják, a bennfentesek inkább DK-ként emlegetik. Vajon az alapítókban tudatosodott-e, hogy a jelzős szerkezet mindkét tagja idegen kifejezés? Vajon a pártjuk várakozás alatti népszerűségében nem játszik-e közre, hogy akik rájuk szavazhatnának, azok közül sokan nincsenek is tisztában a ’demokratikus’ és különösen a ’koalíció’ jelentésével? S hogy valami baj van az ellenzéki pártalapítók nyelvérzékével - elvégre el kéne adni portékájukat a kormányzattal elégedetlen választópolgároknak -, azt más példák is sejtetik.

 

Fodor Gábor nemrégiben megalapította a… Mit is? Számomra még nem derült ki, hogy a Liberálisok nevet adta-e pártjának, vagy a Magyar Liberális Párt elnökének tekinti-e magát. Ha az előbbi mellett döntött, akkor kiszemelt mondatához azt kéne biggyesztenem, hogy Fodor Gábor Liberálisok-politikus (brr). Ha az utóbbi elnevezés a hiteles, akkor azt, hogy Fodor Gábor MLP-politikus. De ha a liberális helyett a szabadelvű jelzőt választotta volna, aminek szép hagyományai vannak a magyar közéletben, megkönnyítené a helyzetemet, mert nevéhez a Magyar Szabadelvű Párt helyett ezt a rövidítést fűzhetném: Fodor Gábor MSZP-politikus.

 

Gondot okoz a Bokros-párt elnevezése is, mert a Modern Magyarország Mozgalom-ban nem magyar az első szó. Vajon jobban hangzana, ha korszerű lett volna? Akkor nem kéne MoMá-nak rövidíteni, hanem lehetne KoMa, és azt írhatnám a pártelnök erős mondatához, hogy Bokros Lajos KoMa-politikus. Mennyivel otthonosabban hangzik. Egyébként az említett pártalapítók példát vehetnének Pityinger Lászlóról, a Dopeman művésznéven működő rapperről, aki olyan műfajt művel, amelyben kerülnie kell az idegen kifejezéseket. Ő a Magyar Fiatalságért Párt elnökeként indulna az országgyűlési választáson, s hogy megkönnyítse a dolgomat, már a rövidítést is kitalálta - a Mafia tetszik neki. Olaszból vette át ugyan, és hiányzik belőle egy 'f', de már nálunk is meghonosodott.   

komment
süti beállítások módosítása