Médianapló

Médianapló - Hozzáférhetünk-e a közérdekű adatokhoz?

2013. május 13. 11:04 - Zöldi László

Könnyű a diktatúra nyomait eltüntetni, annál nehezebb a demokráciáéit. Az önkényuralom megsemmisítése után semmi sem érvényes abból, ami volt. A demokrácia lerombolása után azonban óhatatlanul maradnak még jogállami csökevények, amelyek akár gondot is okozhatnak a hatalom gyakorlóinak.

 

Sosem kapott visszhangot, de néhány éve Lenkovics Barnabás ombudsman figyelemre méltó állásfoglalást adott közre. Történt ugyanis, hogy Veresegyház veterán és dörzsölt polgármestere zárt ülést rendelt el az önkormányzati testületben, és a terem elhagyására szólította föl a helybéli média nem önkormányzati elkötelezettségű munkatársait. Erre föl fordult az ombudsmanhoz az egyik eltávolított szerkesztő, Rekvényi László. Lenkovics némi vizsgálódás után írásba foglalta, hogy zárt ülést csak akkor tarthat az önkormányzati testület, ha például olyan beruházást (projektet) tárgyal meg, amely nem közpénzből jön létre. Ha viszont mondjuk az autópályához vezető bekötőút építéséért járó pénzt az állampolgárok adóiból utalná át egy magáncég számlájára, a polgármester üzleti titokra hivatkozva nem zárhatja ki a közérdekű adatok megismeréséből a nyilvánosság korántsem kívánatos képviselőit.

 

A precedens értékű, de nem kötelező érvényű állásfoglalás sorsa úgy alakult, hogy feltűnően sok bírósági ítéletben köszönt vissza, Sőt, a nemrégiben elfogadott Alaptörvény is átvett belőle valamicskét. Kolláth György alkotmányjogász emelte ki az Alaptörvényből ezt a mondatot: „Mindenkinek joga van (…) a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez.” (Hatodik cikk, második bekezdés.) Igen ám, csakhogy fölmerül a kérdés, vajon mi minisíthető közérdekű adatnak. Épp most folyik erről késhegyig menő vita a kormánypárti és az ellenzéki politikusok között. Pedig ha megnéznék az Alaptörvényt, ezt találnák a 39. cikk második bekezdésében: „A közpénzekre (…) vonatkozó adatok közérdekű adatok.” Nem túl szellemes megállapítás, de legalább pontos és irányt mutató.

 

Kormánypárti képviselők egyéni indítványa alapján, tehát a társadalmi vita mellőzésével szavazott meg a parlamenti kétharmad villámgyorsan egy törvényt a közérdekű információk korlátozásáról. Ezzel nemcsak a jelenleg már alkotmánybíráskodó volt ombudsman hajdani állásfoglalását hagyta figyelmen kívül. Azt is, ami ebből átszivárgott az Alaptörvénybe.        

komment
süti beállítások módosítása