Médianapló

Médianapló - A legjobb és a legrosszabb mondat

2013. május 02. 11:13 - Zöldi László

Az elemzők javában csócsálják a tegnap elhangzottakat. Gyurcsány Ferenc városligeti beszédét is értelmezik persze, van azonban egy mondata, amelyet figyelmen kívül hagytak: „A legrosszabb Mesterházy, a legrosszabb Bajnai is jobb, mint a legjobb Orbán.” Nem éppen hízelgő eszmefuttatás. Ha én a három politikus volnék, meg is sértődnék. Mindazonáltal a Demokratikus Koalíció elnöke olyan kis pártot vezet, hogy megengedheti magának az őszinteséget. Tehetséges politikus és okos ember, bár a műveltsége hiányos. Ezt nem egyszer vettem észre, mégse állítanám, hogy ösztönös szónok. A tegnapi mondata sem előzmény nélküli.

 

Lukács György marxista gondolkodó volt, világszerte a legismertebb magyar filozófus. A Kádár-korszak elején mint az 1956-os Nagy Imre-kormány egyik miniszterét száműzték a hazai nyilvánosságból, 1967-ben azonban megszólalhatott a Népszabadság december 24-i (karácsonyi) számában. Kifejtette, hogy „a legrosszabb szocializmus is jobb, mint a legjobb kapitalizmus”. Az utókori értelmezők között van, aki „híres tételének” tartja ezt az álláspontot, más „a vezérelvének”. Lehet bennük valami, mégse zárnék ki egy feltevést sem: ez volt az ára annak, hogy a hivatalos Magyarország újra elismerje.

 

Taktikai megnyilatkozásra amúgy sem először szánta volna rá magát. Így maradt életben a harmincas évekbeli Szovjetunióban, és megkockáztatom, hogy itthon ezért úszta meg börtön nélkül a negyvenes évek végén is. Az efféle mondatok nem tartoztak a filozófiai munkásságához, bár nélkülük hosszúra nyúlt élete során aligha teljesíthette volna ki az impozáns életművét. Egyik tanítványa, Eörsi István mindig tisztelettel beszélt róla, de kevésbé hajlott a taktikai megfontolásokra. Mesterét bírálva imigyen állt ki a polgári demokrácia mellett: „A legrosszabb többpártrendszer is jobb, mint a legjobb egypártrendszer.” (Népszava, 2005. október 15.)

 

Nem azt állítom, hogy a beszédre készülő Gyurcsány Ferenc ismerte a tegnap elmondott gondolat eredetét. De miért ne feltételezhetnénk, hogy vannak a környezetében olyan értelmiségiek, akiknek elmesélhette, miről szeretne beszélni a városligeti nagygyűlésen? Bizonyára akadt köztük egy, aki felhívta figyelmét a legrosszabb és a legjobb ellentétpárban rejlő történelmi utalásokra. Lám, engem is megihlettek.            

1 komment
süti beállítások módosítása