Médianapló

Médianapló - Jelzések a pannon közérzetről

2013. március 28. 11:34 - Zöldi László

Ezt a rovatot délelőttönként írom egy ötödik emeleti lakásban. Majdnem mindig akkor pittyeg a kaputelefon, amikor összeszedem az aznapi témához illő gondolatokat. Miután a pannon lapok szállítója beüti a kódot, belép a lépcsőházba, és a postaláda szűk szájába csúsztatja az öt újságból álló csomagot. Szerdánként az átlagosnál is nagyobb érdeklődéssel olvasom a dunaújvárosi, a fehérvári, a veszprémi, az egerszegi és a szombathelyi napilapot, első oldalukon ekkor jelenik meg a Voks című grafikon.

 

A szerkesztőségek hétfőnként kérdezik az olvasókat, kedden dolgozzák fel a digitális válaszokat, amelyeket a szerdai számban foglalnak keretbe. Egy körben különböző színekkel jelzik a felelet-típusokat. Első pillantásra is áttekinthető tehát a pannon közérzet. Tegnap például két szerkesztőség, a veszprémi Napló és a Zalai Hírlap is ugyanazt a témát választotta. Más-más szavakkal ugyan, de a gáz- és villanyrezsi tíz százalékos csökkentéséről faggatóztak. Nem tudom, hogy mennyire hitelesek a regionális közérzet-jelzések, azt azonban tudom, hogy alkalomadtán néhány száz, olykor ezernél is több válasz érkezik. Kétségkívül torzítja a képet, hogy kizárólag olyanoktól, akik otthon vagy a munkahelyükön számítógépet használnak, és a világhálóra járnak. Az átlagosnál tudatosabb, ha úgy tetszik: polgáriasultabb olvasók fejtik ki az álláspontjukat - előre megfogalmazott, némileg irányított kérdésekre.

 

A veszprémi újság azt firtatta, vajon Egyetért-e az aláírásgyűjtéssel a rezsicsökkentésről? A kör felét barnás szín sajátította ki, ami azt jelenti, hogy minden második internetező szerint Magas a rezsi a bérekhez képest, de ne így csökkentsék. (42 százalék szerint viszont Igen, egyetértek, meg kell regulázni a szolgáltatókat.)  A zalaegerszegi újság pedig azt feszegette, vajon Miért gyűjt a Fidesz aláírásokat a rezsicsökkentéshez? Az internetezők több mint kétharmada, 67 százaléka arra szavazott, Hogy ne a negatívumokról kelljen beszélnie. (30 százalék szerint Mert már megkezdte a választási kampányt.)   

 

A torzító tényezők miatt nem tulajdonítanék túl nagy jelentőséget a digitális felméréseknek. De annyi azért kiderül az egyik tegnapiból, hogy Zala megyében nem föltétlenül hatásos a kormány aláírásgyűjtő kampánya. Úgy látszik, az eddigi választások során a jobboldalhoz húzó régióból válaszoló internetezők 97 százaléka átlát a szitán.

komment
süti beállítások módosítása