Médianapló

Médianapló - Ki döngölte agyagba a komenistákat?

2013. március 13. 11:27 - Zöldi László

Minél elszántabb arcot vág a miniszterelnök, annál többen emlékeznek úgy, hogy pályakezdő politikusként ő döngölte agyagba a kommunistákat. Azt is tudni vélik, hogy a híres-hírhedt mondatot Zalaegerszegen ejtette ki a száján. Amikor pedig az agyagba döngölős Orbán már karikatúrán is megjelent, utánanéztem a részleteknek.

 

1989 nyarán akciót indítottak az ellenzéki csoportosulások, hogy tucatnyi MSZMP-politikus adja vissza az országgyűlési mandátumát. Az állampárt meggyöngítésére lehetőséget teremtett az 1983/III-as törvény X. fejezete, ebből is a 89. paragrafus első bekezdése, amely szerint a képviselők visszahívhatóak. (A jogszabály már nincs érvényben.) Az ellenzéki politikusok olyanokra gondoltak, mint Cservenka Ferencné Pest megyében, Aczél György Baranyában, Pap János Veszprém megyében vagy éppen Varga Gyula Zalában.

 

Az Ellenzéki Választási Koalíció szeptember 12-én, kedden délután nagygyűlést tartott a zalaegerszegi Dísz-téren. A Zalai Hírlapban közölt fotó tanúsága szerint az előtérben emberfejek sokasága, a háttérben villanyoszlopok és zászlók, a pódiumon pedig Dr. Marx Gyula, az MDF képviselőjelöltje, aki az időközben lemondott Varga Gyula helyére pályázott. Felszólalt még a közeli Keszthelyen lakó Csengey Dénes, az MDF alelnöke és a Fidesz képviseletében Orbán Viktor is. A tudósítás szerint a jelenlegi miniszterelnök kifejtette, hogy a szocializmus miként emelt falat az emberek közé, a kommunistákat azonban nem döngölte agyagba. Illetve nem ő döngölte agyagba, hanem a mellette álló Németh Zsolt.

 

Mire Marx doktor elhatárolta magát tőle, mondván: a kommunisták nélkül nem lehet kormányozni Magyarországot. Másnap megjelent tizenhárom MDF-közeli személyiség levele: „Csak a vak, illetve az elvakult ember nem látja, mire számíthat egy fideszesek által esetlegesen uralt demokratikus, békés, vérontás-mentes, szebb jövőben.” E történethez szólt hozzá tegnap Németh Zsolt külügyminisztériumi államtitkár. A Népszabadság Online képernyős interjújában elvállalta a huszonhárom és fél évvel ezelőtti mondatot. De azt is hozzáfűzte, hogy bár a zalaegerszegi nagygyűlésen ő döngölte agyagba a kommunistákat, az ütős mondatot Kövér László találta ki. Úgy látszik, már akkor is működött a Fidesz hatásos mondatokat gyártó részlege, és a munkamegosztásból fegyelmezetten vették ki részüket a kampányoló politikusok. Fölöttük pedig Kövér László szelleme lebegett.    

komment
süti beállítások módosítása