Médianapló

Médianapló - Hogyan lesz a szójátékból szállóige?

2013. március 11. 11:36 - Zöldi László

A tegnapi jegyzetből filológiai vita kerekedett. A kommentelők azt firtatták, hogy valójában mi hangzott el a budapesti Sportarénában, a Mesterházy-féle évértékelőn. Azt rögzítettem ugyanis, hogy az egyik moderátor, Lukács Zoltán mit mondott Victor Pontáról és Orbán Viktorról. Nem esik le fejemről a korona, ha a mondat pontosításra szorul.

 

Némi nyomozás után kiderült, hogy erdélyi magyar környezetben keletkezhetett. Valahogy így: „A románok problémája az, hogy Victor Ponta a miniszterelnökük, a miénk meg az, hogy pont a Viktor.” A ’Ponta’ és a ’pont a’ azonos hangzására épített szójáték bárkinek eszébe juthatott egy szatmárnémeti, nagyváradi, kolozsvári, székelyföldi kocsmában vagy kávéházban. És bár a simára esztergált mondat átkerült Magyarországra, csak akkor érhette el a nyilvánosság ingerküszöbét, amikor tudomást szereztünk arról, hogy a szocialista pártállású román miniszterelnök megjelenik a Magyar Szocialista Párt nagygyűlésén.

 

Majdnem minden összejött tehát ahhoz, hogy a szójáték beivódjon az itteni köztudatba. Ehhez csupán két feltétel hiányzott. Az egyik az, hogy az évértékelő előtti napokban beszéljenek róla az emberek. Mindegy, hogy Lukács Zoltán tatabányai bányászkocsmájában vagy egy pesti romkocsmában, netán a nagykörúti kávézók valamelyikében. A szállóige-szakirodalom két legjelentősebb szerzője, a magyar Alexander Bernát és az olasz Umberto Eco nyomán rekonstruálható a folyamat, amely arról árulkodik, hogy a jó mondat születésénél sokan bábáskodnak. A nyilvánosság különböző fórumain mindenki formál rajta egy kicsit, majd akad egy közszereplő, aki kilép vele az országos nyilvánosság elé, és a nevére veszi.

 

Az alkalom 2013. március 9-én érkezett el, amikor az évértékelő rendezvény egyik moderátora 11 ezer ember jelenlétében és félmillió tévénéző füle hallatára ejtette ki a száján. Egy kommentelő szerint ezt mondta: „A Fidesznek az a problémája, hogy miért Victor Ponta Románia miniszterelnöke. Nekünk meg az, hogy miért pont a Viktor Magyarország miniszterelnöke.” A másik szerint viszont ezt: „A Fidesznek az a problémája, hogy miért Victor Ponta a román miniszterelnök. Nekünk meg az, hogy miért pont a Viktor a magyar miniszterelnök.” A lényeg, hogy stimmeljen a ’Ponta’ és a ’pont a’. Mellesleg pedig a szellemes szójáték Lukács Zoltán nevével könyvelhető el a mintegy kétezer szállóigét tartalmazó gyűjteményemben.

komment
süti beállítások módosítása