Médianapló

Médianapló - A köpcös moderátor

2013. március 10. 11:38 - Zöldi László

Miközben figyelemmel kísérem az elemzéseket Mesterházy Attila tegnapi évértékelőjéről, azon tűnődöm, vajon a politológusok miért nem veszik észre a lényeget. Mert nem az a kérdés, hogy a szocialista pártelnök teljesítménye miként mérhető Gyurcsány Ferencéhez, Bajnai Gordonéhoz vagy Orbán Viktoréhoz. Az inkább, hogy miben különbözik tőlük.

 

A többi évértékelő one man show-nak hatott. Azt sugallták, hogy a pártelnök kimagaslik, és nem is érdemes mellé állítani a vezetőtársait. Mesterházy produkcióját viszont a csapatjáték különböztette meg az egyszemélyes műsoroktól. Emberei között akadt három - Gúr Nándor, Lukács Zoltán és Tóbiás József -, aki illett a Sportaréna közepén kialakított dobogóra, ráadásul Lukács telitalálatnak bizonyult. Több százszor voltam moderátor, és megtanultam, hogy e közvetítő szerepnél nincs fegyelmezőbb erejű. Úgy kell alkalmazkodnia az előadókhoz és a közönséghez, hogy azért belőle is áradjon valami hatás.

 

A tömzsi Lukács Zoltán látszólag antipéldája az előnyös külsejű moderátornak, mégse ajánlanám neki, hogy kezdjen fogyókúrába. Érdekességét épp az adja, hogy hasonlít a túlsúlyos milliókra. Abban is hasonlít rájuk, hogy hiányzik belőle a fanyar, gyakran bántó irónia, ami az értelmiségi moderátorokat eltávolítja a hallgatóságtól. Olyan szavakat használ, mint a köznapi tudat szférájában élők, és nem azért, mert megtanulta a nyelvüket, hanem mert közülük való. Ezt fejtegette például: „A Fidesznek az a problémája, hogy miért Victor Ponta Románia miniszterelnöke. Nekünk meg az a problémánk, hogy miért pont Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke.”

 

Valószínűleg nem ő találta ki a ’Ponta’ és ’pont’ köré szőtt szójátékot, talán lakóhelyén, Tatabányán hallotta egy nyugdíjas bányászok látogatta kocsmában. Igényes szerkesztőként ki is húznám szövegéből a pont-ot, és helyette az éppen-t javasolnám, csakhogy a legtöbben a másik változatot használják, amely mellesleg rímel is az évértékelőre meghívott román miniszterelnök nevére. A köpcös moderátornak volt bátorsága formálni a kocsmai mondatot, és bedobni az országos nyilvánosságba. A Mesterházy-féle évértékelő műsorvezetője tehát nem riad vissza az erőteljesebb hatáselemektől, amelyek jól is állnak neki. Lehet, hogy nem ő lesz Kálmán Olga legárnyaltabban fogalmazó beszélgetőpartnere az Egyenes beszéd stúdiójában, a lakossági fórumokat azonban nyugodtan rá lehet bízni.          

10 komment
süti beállítások módosítása