Médianapló

Médianapló - Mit is mondott valójában Gyurcsány?

2013. február 20. 11:35 - Zöldi László

Tegnap délután a képernyő előtt ültem végig a volt miniszterelnök évértékelőjét. Az egyórás beszédből azt hámoztam ki, hogy Gyurcsány Ferenc elégedetlen a demokratikus ellenzék működésével. Nem föltétlenül az zavarja, hogy szétforgácsolódott. Az sem túlságosan, hogy különbözőségüket hangoztatják az Orbán-ellenes csoportok. Az foglalkoztatja, hogy mindezt a nyilvánosság előtt teszik, holott az volna a cél, hogy keressék a közös nevezőt. Máskülönben - és azért nem folytatom, mert igyekszem rekonstruálni talán legfontosabb megállapítását.

 

Az országos napilapok közül a Népszavát az egyik legtapasztaltabb politikai tudósító, Fazekas Ágnes képviselte az összejövetelen. Így számolt be a szónok álláspontjáról: „A Demokratikus Koalíció elnöke kijelentette, ha így folytatják, ’egy év múlva nem Bajnai Gordon vagy Mesterházy Attila lesz a miniszterelnök, hanem Orbán Viktor’.” Az idézetből nem derül ki, hogy a ’folytatják’ kire vonatkozik. A legtöbb ellenzéki csoportosulásra, kivéve a Demokratikus Koalíciót és az együttműködést sürgető elnökét? Vagy rejlik benne némi önkritika is? A mondat második felét, a szó szerinti idézetet egyelőre hagyjuk függőben!

 

A Népszabadság munkatársa, Szalay Tamás Lajos szintén tapasztalt politikai újságíró, a mai lapszámban imigyen adja vissza Gyurcsány Ferenc figyelemre méltó mondatát: „Ha így folytatjuk, akkor Magyarország következő miniszterelnökét nem Bajnai Gordonnak vagy Mesterházy Attilának, hanem Orbán Viktornak fogják hívni.” Ebből az sejlik ki, hogy a volt miniszterelnök magát és pártját is a széttartó ellenzékbe sorolta. Többes szám első személyben megfogalmazott kijelentésének tehát van önkritikus jellege is. Ami pedig az idézet hitelességét illeti, íme, tegnap délután, a képernyő előtt ülve ezt jegyeztem föl egy cédulára: „Ha így folytatjuk, akkor Magyarország következő miniszterelnökét nem Bajnai Gordonnak vagy Mesterházy Attilának fogják hívni, hanem Orbán Viktornak.” Vagyis az eldöntendő kérdés mindössze az, hogy a ’fogják hívni’ a mondat közepén vagy a végén hangzott-é el.

 

Nem mindegy, hogy az utókor melyik újságot veszi majd elő, ha rekonstruálni akarja egy magyar politikus szavait. Azzal könnyítem meg a dolgát, hogy mindhárom idézetet begépeltem a készülő Gyurcsány-breviárium 255. oldalára. Ezek lesznek a volt miniszterelnök 1524., 1525. és 1526. mondatai.

komment
süti beállítások módosítása