Médianapló

Médianapló - Mennyire népszerű Bajnai?

2013. február 10. 11:20 - Zöldi László

Most, hogy Bajnai Gordon évet értékelt a Millenáris Parkban, és bejelentkezett Orbán Viktor kihívójának, érdemes harminc sort szentelni kampánymenedzserének és legközvetlenebb munkatársának. Szigetvári Viktorral eddig kétszer találkoztam, és az a benyomásom, hogy felkészült kommunikációs szakember. Egyetlen sebezhető pontja van: harminc körül sem döntötte el, hogy nyilvánosság előtt szereplő politikus legyen-e, vagy kulisszák mögül irányító szürke eminenciás. Mintha az előbbire vágyna, az utóbbi viszont jobban állna neki.

 

A minap, huszonnégy óra leforgása alatt két médiumban is szerepelt, az Együtt 2014 választási mozgalomról beszélt a Klubrádióban és az ATV-ben. Főnökéről, Bajnai Gordonról négyszer mondta a rádióban, hogy „az ellenzék legnépszerűbb politikusa”. Ötödszörre már visszafogta magát, és a volt miniszterelnök csupán „népszerű politikus” lett. Majd átment a televízióba, és a „legnépszerűbb ellenzéki politikus”-t néhányszor beleszőtte a mondandójába. A két médium hallgatói és nézői nagyjából ugyanabból a félmillió emberből verbuválódnak, és utálják Orbán Viktort. Tudják, hogy kicsoda Bajnai Gordon, és talán még népszerű is közöttük, de aligha hatásos módszer, ha ezt valaki a szájukba is rágja.

 

A politikai marketing lényege, hogy el kell adni a portékát, jelen esetben egy politikust. A művelet azonban kényes. Szükség van ugyan előre gyártott elemekre, de csak akkor, ha a varázsmondattal házaló ügynök kedvesen, finoman, szellemesen, ha úgy tetszik: kreatívan csinál kedvet a portékához. Azzal bizonyára Szigetvári Viktor is tisztában van, hogy Bajnai Gordon sorsát nem az dönti el, vajon ő hányszor nevezi az ellenzék legnépszerűbb politikusnak. Rokonszenves mozgalmuknak nincs országos háttere, és szakmailag az a legizgalmasabb kérdés, hogy amikor a volt és talán majdani miniszterelnök elhagyja a zsúfolt termet, mi marad utána. Tart-e hatása az épületen kívül is, és lesznek-e olyanok a meglátogatott kisvárosban, akik a bemutatkozása nyomán létrehozzák az Együtt 2014 helyi szervezetét?

 

Nemcsak Bajnai Gordon és stábja, hanem más okból én is járom az országot, sőt olvasom a megyei lapokat is. A választási mozgalom szerveződéseinek egyelőre nyomát se látom. Márpedig a hálózatot nem pótolja, ha valaki belénk próbálja szuggerálni, hogy a főnökénél jobbat úgysem találhatnánk.                  

komment
süti beállítások módosítása