Médianapló

Médianapló - A Fidesz miért rázza az öklét?

2017. július 07. 10:02 - Zöldi László

Majd’ minden pártnak megvan a maga Németh Szilárdja. Az a politikus, aki pofonegyszerűen, közérthetően fogalmaz; mondataiban a pártra szavazó választópolgárok saját érzelmeikre, gondolataikra ismernek. Például a hatalmat gyakorlók megmondó embere e hét elején, a történeti hűség kedvéért július 3-án azt fejtegette az ATV stúdiójában, hogy a Cosa Nostra nevű itáliai maffia és az úgynevezett Soros-civilek között hasonlóság fedezhető fel.

A műsorvezető kajánul firtatta a meghökkentő összefüggést, mire az interjúalany sértődötten kérdezett vissza: „Nem néz ki belőlem, hogy ezt én találtam ki?” Hát nem. Mégis az a benyomásom, hogy ez csupán a látszat. A birkózó külsejű politikus hatásának épp az a titka - ebben még ránk, szemüveges és nyeszlett értelmiségiekre is hasonlít -, hogy ha valamit nem ért, akkor összefüggést keres az egymáshoz nem illő jelenségek között. A Népszava mai számában indokolt is: „A Soros-féle szervezetek a törvényes, alkotmányos, demokratikus rendet támadják, és úgy szerveződnek, mint a Cosa Nostra. Ezt érteni kell, nem félreérteni.”

Isten bizony értem. Csakhogy cosanostrás hasonlatával minden hálózatszerűen működő szervezetet maffiának lehetne minősíteni, ami abszurd feltételezés az internet korában. A net, ugye, hálózatot jelent angolul. Németül ugyanez a Netz, ebből származik a necces jelzőnk. Márpedig a terjedelmes újság-interjú bővelkedik necces megfogalmazásokban. Ha a Fidesz-szavazók olvasnák a baloldali napilapot, alighanem elhinnék Németh Szilárdnak, hogy „Simicska soha nem volt olyan elvtelen és korrupciós viszonyban a Fidesszel, mint most a Jobbikkal.” A mennyezet nem szakadt le a szobában, ahol az interjú készült, mert az újságíró Zoltai Ákos megemlíthette, hogy a 2010-es választási kampányban a Fidesz még kedvezményesebben vásárolt óriásplakát-helyeket a Simicska-cégtől, mint most a Jobbik.

Drabális beszélgetőpartnere ekkor nevezte „hírhamisításnak” a 24.hu digitális felületén nyilvánosságra hozott dokumentumokat. Az ilyen megjegyzésért vajon kinevessük-e Németh Szilárdot, vagy bosszankodjunk rajta? Félő, hogy kommunikációs szempontból telitalálat a szerepeltetése. A jelek arról árulkodnak, hogy a Fidesz ökle azért csinál hülyét magából a kívülállók előtt, mert zsigerből jövő megnyilvánulásaival erősíteni szeretné a saját közösség belső egységét. Lám, ebbéli igyekezetében még ama áldozatra is képes, hogy elmerészkedjen az ellenzéki nyilvánosság fórumaira.

36 komment
süti beállítások módosítása