Médianapló

Médianapló - Hogy tetszik?

2017. február 22. 10:41 - Zöldi László

Kedvelem Szunyogh Szabolcs Tűréshatár című műsorát a Klubrádióban. Alaposan fölkészül a témára, és nem akar hülyét csinálni a beszélgetőpartnereiből. Legutóbb három hölgyet hívott meg, akiknek közük van az irodalomhoz. Csak azért nem értelmezem a jól sikerült műsort, mert volt egy gondolat, amely eltérített az alaptémától. Pécsi-Pollner Katalin irodalomtörténész ezt mondta: „A lájk olyan, mint a simogatás.”

E Médianapló tanúsága szerint már 2011-ben szemléztem egy vitát, amelyben arról töprengtek angoltanárok és nyelvművelők, hogy miként kéne írni: likeolni vagy lájkolni? Azóta a kérdés eldőlt, sőt egy nyelvész fel is sorakoztatta a magyarosított kifejezéseket (bájt, dizájn, fájl, lájk, lájt, szájt, szkájp). Egy másik szakember pedig a lájkot úgy különböztette meg a lav-tól, hogy figyelmeztetett bennünket: az utóbbi a szerelemmel azonosítható, az előbbi viszont a bírni, kamálni igékkel. Az egészből azt a következtetést vontam le, hogy a lájkokból nem szabad túláradó érzelmeket kiolvasni, és a hiányuk miatt nem érdemes kétségbe esni.

Volt már olyan írásom a digitális sajtóban, amely csaknem 1500 lájkot kapott, mindazonáltal tudtam róla, hogy a tetszése túlméretezett. És voltak olyanok is, amelyek alig néhány lájkban részesültek, holott talán többet érdemeltek volna. Ha egy-egy bejegyzésre számos lájkot kapok, az persze jól esik, és ha elmarad a lájkeső, első gondolatom az, hogy miért nem tetszik az okfejtés. Az új esztendő egyik fejleménye például azt sejteti, hogy csupán a lájkolás szakmai tanulságát érdemes a szívünkre venni.

A Facebook bevezette azt a gyakorlatot, hogy egy meghatározott mennyiségig nagyobb betűvel tálalja az üzeneteinket. Azzal kísérletezem, hogy reggelenként fölírok egy-egy rövid és hatásosnak szánt mondatot az üzenőfalra, hátha fűznek hozzá valamit, elvesznek belőle - az ismerősök tehát elvégzik a digitális kávéházban megszokott műveletet, amelyből végül talán kijön az értelmiségiek közmondása: a szállóige. Köszönöm a farigcsálást, amelynek következtében némelyik mondat tényleg jobban hangzik. Arra azonban nem számítottam, amit a lájkok eredményeztek.

A versenyben 42 tetszikkel lett első (szállóigének leginkább alkalmas) az Amerikában a gazdagok politizálnak, nálunk a politikusok gazdagodnak. mondat Azt is megfigyeltem, hogy a hozzászólók csak azt farigcsálták, ami húsznál több lájkot kapott. Ami pedig tíznél kevesebbet, arról már tudom, hogy aligha lesz belőle szállóige.   

komment
süti beállítások módosítása