Médianapló

Médianapló - A választási csalás megelőzhető-e bojkottal?

2016. augusztus 25. 10:54 - Zöldi László

E hónap közepén megkezdődött a népszavazási kampány. Az első néhány nap után az a benyomásom, hogy a távolmaradásra készülő ellenzék mintha lendületbe jött volna. A megfigyelést azonban egyelőre nem érdemes kifejteni, mert az is feltűnt, hogy a bojkottálásra buzdító akcióikba ellentmondás keveredett.

A nyilvánosság fórumain megszólaló ellenzéki politikusok a szívemből beszélnek, amidőn azt követelik a Fidesztől, hogy a parlamenti többségével teremtsen végre egyenlőséget a határainkon túl élő magyar állampolgárok között. Az egyenlőtlenséget azzal a metaforával jellemzik, hogy képzeljünk el egy bérelt lakást, mondjuk Manchesterben. Az egyik szobában Kolozsvárról érkezett magyar piheni ki az üzemszerű mosogatás fáradalmait, a másikban budapesti. A pestinek Londonba kell utaznia, hogy részt vehessen a népszavazáson, az erdélyi viszont ír egy levelet, elballag a postára, és föladja.

A berzenkedő ellenzékieknek igazuk van, mégse értem őket. Miért harcolnak azért, hogy a Magyarországról kivándorolt állampolgárok egy szintre kerülhessenek a határon túli illetőségű honfitársaikkal, ha arra biztatják őket, hogy maradjanak távol a hamis kérdésben kiírt népszavazástól? Tóth Zoltán választási szakértő átgondoltabb, megalapozottabb javaslattal állt elő az egyik tévéstúdióban. Tudomásul vette, hogy az MSZP, a DK, az Együtt és a PM bojkottálná a kvótaellenes népszavazást, mégis fölvetette: ha az ellenzéki pártok aktivistái a 11 ezer szavazókört is bojkottálják, könnyen kerekedhet választási csalás.

Igen ám, de az említett pártok közül csupán az MSZP-nek van parlamenti frakciója, ami feljogosítja arra, hogy az emberei szemmel kísérhessék a történteket. Márpedig Szanyi Tibor elnökjelölttől tudjuk, hogy az MSZP-nek mindössze három-négyezet ellenőrzése fogható aktivistája van. Bár Molnár Gyula, az időközben megválasztott pártelnök 6500-at mondott, ennyi megbízott sem ellenőrizheti a népszavazás tisztaságát minden választási körben. Ám ha a frakció nélküli ellenzéki pártok kiegészítenék a szocialisták bizalmi garnitúráját, az október 2-i népszavazáson a baloldali ellenzék képes volna lefedni az összes választási kört.

A Tóth Zoltán által javasolt technikai együttműködés másra is jó volna. Lehetővé tenné, hogy a széttagolódott baloldal egymással civakodó, marakodó, perlekedő, torzsalkodó, veszekedő, vetélkedő csoportjai esetleg közösen készüljenek föl a 2018-as országgyűlési választásra.        

36 komment
süti beállítások módosítása