Médianapló

Médianapló - Ki hazudott éjjel-nappal?

2015. március 30. 10:45 - Zöldi László

Bizonyos szállóigéket névvel összekapcsolva emlegetnek kocsmában, értelmiségi asztaltársaságban, újságcikkben, vitaműsorban. Ilyen az „alámerülni, és kibekkelni” (Antall József), a vezértelen kisgazdapárt olyan, „mint a vőlegény szerszám nélkül” (Torgyán József), a „Nemcsak tisztességesnek kell lenni, annak is kell látszani.” (Kósáné Kovács Magda), a „borzalmas tagság” (Szabó Iván) és a „Nem értek a focihoz.” (Dávid Ibolya). Hozzájuk sorolható a leggyakrabban idézett mondat, amelyre ma reggel, az ATV-ben Bodnár Zoltán is utalt.

A Magyar Liberális Párt gazdaságpolitikusa a Quaestor-botrányról szólván az Orbán-kormányhoz vezető szálakat bogozgatta, és a kormánypárti politikusok magyarázatait így minősítette: „Hazudnak reggel, hazudnak délben, hazudnak éjjel - hogy klasszikust idézzek.” Nem részletezte, hogy némi iróniával kit vél klasszikusnak, de nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy ő is Gyurcsány Ferencnek tulajdonítja a szállóigét. Ennél többre ugyanis a magyar politikai elit egyetlen tagjától sem telt 2006 óta. A DK-s politikus, ugye, Őszödön ezt találta mondani: „Hazudtunk reggel, éjjel meg este.” Amióta gyurcsányoznak a Fidesz-politikusok, ezt sosem mulasztották el a baloldaliak orra alá dörgölni.

Kósa Lajos például egy huszonöt perces tévéinterjúban kilencszer ismételte meg. De ha kezükben van egy verbális fegyver, miért ne használnák? Legföljebb az zavar, hogy rosszul utaltak-utalnak a mondat eredetére. Ennek két oka lehet. Az egyik az, hogy tudatosan elhallgatják, valójában kitől származik, a másik meg az, hogy fogalmuk sincs róla. Mind a kettőt kinézem belőlük. Bodnár Zoltán azonban ellenzéki politikus, neki mégiscsak kevesebb érdeke fűződik ahhoz, hogy Gyurcsányra égesse a nevezetes mondatot. Bár ki tudja. Igazán kár, hogy a szállóige egy másik klasszikustól, Örkény Istvántól való.

1956-ban, a Magyar Rádió szétlőtt épületéből a Parlamentbe költözött az immár Szabad Kossuth Rádió. Október 30-án ott olvasta be Örkény jegyzetét egy bemondó, ama bizonyos mondat pedig így hangzott: „A rádió hosszú éveken át a hazugság szerszáma volt. Parancsokat hajtott végre. Hazudott éjjel, hazudott nappal, hazudott minden hullámhosszon.” A Rákosi-rendszer propagandáját éles kritikával illető megjegyzést fogalmazta át 2006 nyarán, az őszödi kormányüdülőben többes számú önkritikává Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.  

komment
süti beállítások módosítása