Médianapló

Médianapló - Forrásban a kritika

2013. június 24. 05:04 - Zöldi László

A minap összefutottam egy régi kollégával. Azt firtatta, vajon megütöttem-e már a bokámat, mert egy-egy idézet nem bizonyult hitelesnek. Két évtizede dolgozom szerkesztőségek számára, de a lefülelt mondatok révén idézett közéleti személyiségek még sosem indítottak ellenem eljárást. Úgy látszik, jó iskolát kaptam forráskritikából. A történettudományi intézetben Kosáry Domokostól megtanultam, hogy sose elégedjünk meg a lábjegyzetben olvasható idézettel. Ha értelmezni akarjuk, meg kell keresni az eredeti szövegkörnyezetet. Tanácsa most, az internet korában könnyebben valósítható meg, íme, egy friss példa.

 

A Magyar Nemzet szombati számában Bakonyi Ádám és Buzna Viktor áttekintette az ellenzék helyzetét. Szóba hozta Medgyessy Pétert is, aki Budaörsön kifejtette Gyurcsány Ferencről, hogy a saját érdekét mindig felismerte, sajátjainak az érdekeit viszont soha. A kihegyezett mondat talán jelzi a két volt miniszterelnök személyes viszonyát, ám gyanúra ad okot, hogy az újságírók nem tették ki az idézőjelet. Ha kezdeni akarok valamit az egyébként figyelemre méltó gondolattal, akkor utána kell nézni, vajon hol található meg hiteles, betű szerint idézhető állapotban. A Budaörsi Napló digitális felületén leltem meg. Medgyessy Péter csütörtökön délután érkezett a Közéleti Klubba, és Eller Erzsébet főszerkesztő néhány óra múlva már be is számolt a hangulatról. Miközben egyéni képet festett a találkozóról, ahová kellett, kitette az idézőjelet. A Magyar Nemzetben összefoglalt gondolat szerinte így hangzott el: „Gyurcsány Ferenc tehetséges, igazi politikus, akinek élete a politika. Nekem nem az. A baj ott van, és ezért nem lehet ő többet politikai vezető, hogy nem ismerte fel a sajátjai érdekeit.”

 

Súlyos megállapítás, és bizony nem azonos azzal, amit a két újságíró tulajdonított Medgyessy Péternek. S mert a volt miniszterelnök arról is beszélt, hogy az SZDSZ miként lehetetlenítette el, talán levonható a következtetés: a meglehetősen homályos idézet önmagában nem állja meg a helyét. Legföljebb sejteti, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként a koalíciós partner uszályába került, és figyelmen kívül hagyta az MSZP baloldalibb szempontjait. Korántsem annyira ütős tehát a gondolat, mint a Magyar Nemzet lekerekítésében. Nem is veszem föl a Medgyessy-mondatok tárházába.          

komment
süti beállítások módosítása