Médianapló

Médianapló - Két harapás között

2013. április 05. 11:42 - Zöldi László

Bodor Páltól, a Diurnus című napi rovat legendás szerzőjétől tanultam, hogy az elvi megfogalmazások és a szakmai összefüggések sorát érdemes néha személyes mozzanattal oldani, hogy kedvében járjunk az intimitásokra is áhítozó olvasónak. Kapóra jön, hogy a tegnapi Médianapló ürügyén egy szakmabeli ironikus hangsúllyal kérdezte telefonon, ugyan miből gondolom, hogy az ország különböző részein élő tanítványok pontosan délben veszik elő a szendvicsüket, és „két harapás között” nézik meg a számítógép képernyőjén, vajon miről írt a tanár úr (mármint én).

 

Egyik tanítványom, a számítástechnikában profi Rákóczi Ferenc tanácsára az idén már megosztóra teszem föl a jegyzeteket. Innen kerülnek át délelőtt fél tizenkettőkor a legismertebb közösségi oldalra, majd egy másik tanítványom, Csonka Edit Nyíregyházán szerkesztett portáljára, a Kultúrszalonra. Havonta néhányszor pedig az Index, illetve a Mandiner szerkesztői blog-rovatukba válogatják a Médianaplót. Az utóbbi két közlés tehát már nem az én elhatározásomon múlik. Mindez napi átlagban körülbelül ezer érdeklődőt eredményez. Egyfajta tekintetben azonban mérhető, sőt össze is hasonlítható az érdeklődés.

 

A megosztón található olyan funkció, amely számokban mutatja ki, grafikonon láttatja, vajon hány látogatója volt a jegyzetnek, de azt is, hogy hányszor töltötték le. (Akadnak olyanok, akik kétszer vagy többször is megnézik.) Márciusban például 10378-an olvasták a Médianaplót, ez napi átlagban 334 látogatót jelent. A letöltések száma 15834 volt, napi átlagban 510. Az összehasonlításra lehetőséget teremt a Klubháló nevű civil portál, amely fél évtizedig adott otthont e rovatnak. Az utolsó hónapban, 2011 júniusában 7367-en olvasták a Médianaplót, ez 246-os átlagnak felel meg, a letöltések száma pedig 15942, napi 531 volt. A két számsor ugyanabba a kategóriába sorolható. Ellenőrizhető körülmények között ennyire képes egy szakmai jellegű digitális napló, amely ritkán kecsegteti bulváros intimitással az érdeklődőket.

 

Ami a ’két harapást’ illeti, a megosztó másik funkciója jelzi, hogy a legutóbbi huszonnégy órában miként oszlott meg az érdeklődés. Márpedig a letöltések kék vonala délben csúcsosodik ki a grafikonon. Azt már a hajdani tanítványoktól tudom, hogy a munkahelyükön, evés közben nézik meg a szigorúan harmincsoros rovatot, amelyet még főiskolás korukban szoktak meg. Elolvasása három percig tart, belefér az ebédidőbe.

komment
süti beállítások módosítása