Médianapló

Médianapló - Egy gerelyhajító eldobta magától a jövőjét is?

2024. július 05. 13:05 - Zöldi László

A gerelyhajítás eredményei azért összemérhetetlenek, mert a legutóbbi évtizedekben többféle gerelyt használtak a versenyzők. Az ellipszis alakú stadionban ugyanis körülbelül százméternyi a biztonságosan felhasználható terület. Márpedig akadtak olyan dobóatléták, akik száz fölé hajítottak. Ha a szervezők nem akarták a felnyársalás veszélyének kitenni a dobással szembeni lelátó népét, változtatniuk kellett a sportszer súlypontján.

Manapság kilencven méter körül kezdődik a nemzetközi élmezőny, amelynek előszobájában tavaly július 26-a óta tartózkodik egy magyar fiú. Herczeg György 84.98-at dobott, és a szakírók megjegyezték a frissiben érettségizett fiatalember nevét. A Magyar Távirati Iroda interjút is készített vele. Elmondta, hogy a párizsi olimpiára időzítik a formáját, de a néhány héttel korábban megrendezendő római Európa-bajnokság is meghatározó lesz az életében. Így fogalmazott: „Augusztusban szeretnék majd egyéni csúcsot dobni.” (MTI, 2024.április 3.)

Azt már nem fűzte hozzá, de tudható róla, hogy a huszadik születésnapján lesz az olimpiai döntő. Ehhez képest az Európa-bajnokságon kerek 65 métert dobott, két centi híján húsz méterrel rövidebbet az egyéni csúcsánál. A múlt hét végén pedig az országos bajnokságon indult, ahol harmadik helyezést ért el 68.16-tal. Ami kétségkívül fejlődés a római teljesítményéhez képest, de még mindig csaknem 17 méterrel maradt el az egyéni csúcsától. Az év legnagyobb nemzetközi versenye előtt aligha állítható tehát, hogy a legtehetségesebb magyar gerelyhajító csúcsformában van.

Ki is maradt az olimpiai csapatból. Egy álom egyelőre nem valósult meg. Edzője, az egyetlen magyar olimpiai bajnok gerelyhajító szakított is vele. A nyilvánosságra hozott álláspontok köszönő szavakba burkolták a feszültséget, amelyre utalt azért a gerelyek tervezésében is világhírű edző. Németh Miklós nehezményezte, hogy a fiatal versenyző anélkül készült álmai olimpiájára, hogy kihagyta volna az első egyetemi évet. Ennél a mondatnál párolgott el belőlem minden irónia. Helyét az együttérzés foglalta el.

Az érettségi hetében két országos bajnokságot nyertem, és fölvételi vizsga nélkül lettem egyetemista. A testnevelési tanszék vezetője megnyugtatott: ha javítok a sporteredményeimen, akkor kettessel (elégségessel) engednek át minden vizsgán. Az első egyetemi héten még telt arra a gyorsasági munkából, hgy százon 10.9-re javítottam a legjobb időmet, igazi távomon, a négyszáz méteren azonban már nem kamatoztattam ezt. Elkapott a gépszíj, pontosabban szólva egy történész professzor, aki fantáziát látott bennem. Választani kellett az élsport és a tanulás között.

A diploma megszerzéséig még versenyeztem ugyan, de már csak a váltóba fértem be. Eredményeimet természetesen nem hasonlítom össze Herczeg Györgyéivel, ám a helyzetünk hasonlítható. A Corvinus Egyetem gazdasági és pénzügyi matematika-elemzés szakán sem lehetett könnyű alkalmazkodni a körülményekhez. Tudomásul vehető persze, hogy az atlétika átmenetileg a tanulmányok mögé szorult.

Rokonszenvem az egyelőre tartalékos gerelyhajítóé, megértem azonban az olimpiai bajnok edzőt is, ha nem bírta cérnával. Két részigazság ütközött a nyilvánosság színpadán, és egy nagyon tehetséges fiatalember sorsából valóságos dráma bontakozott ki előttünk. A szokásos csipkelődés helyett tűnődöm inkább a sorsán. 2028-ban még csak 24 éves lesz, talán közelebb a nemzetközi élmezőnyhöz. Különösen akkor, ha az államvizsgára egyévnyi haladékot kér.

 

Tíz mondat a gerelyhajításról

 

Kidobta gerelyét a világból. (T. András Emil újságíró Németh Miklósról, Magyar Ifjúság, 1976. augusztus 6.)

Elhajítottam egyszer úgy tisztességesen a gerelyt, a széljárás azonban hirtelen megfordult, és elkezdte vinni, egyenest az elmerülten diskuráló versenybírók felé. (Németh Miklós olimpiai bajnok, Pajtás, 1979. május 3.)

Az NDK-beli izompacsirta, Uwe Hohn a Barátság versenynek nevezett ellenolimpián majdnem kidobta a gerelyt a berlini stadionból. (Salánki Miklós újságíró, Új Magyarország, 1996. május 29.)

Alig 17 évesen gerellyel 69.50 métert dobtam. (Németh Miklós olimpiai bajnok, Ötkarikás beszélgetések, 2017.)

A Németh Miklós-gerely szereti a szelet. (Tóth Imre újságíró, Családi Kör, 2019. augusztus 8.)

A nézőkre is veszélyes túl nagy dobások miatt időközben megváltoztatták a gerely súlypontját. (Szalay Péter újságíró, Magyar Nemzet, 2023. július 27.)

Amíg tanulás volt, az atlétika kicsit háttérbe szorult. (Németh Miklós edző Herczeg Györgyről Sport TV, 2023. szeptember 11.)

Nagyon remélem, hogy megmarad stabilan ez a teljesítmény. (Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társaságának elnöke Herczeg Györgyről, YouTube.com, 2023. október 3.)

Németh Miklós nem volt kibékülve a ferencvárosi atléta tanulmányainak halasztás nélküli menetével. (Szalay Péter újságíró, Index.hu, 2024. július 4.)

Gyuri nemcsak jó sportoló, hanem a Corvin Egyetemen a legjobbak közé tartozó hallgató is szeretne lenni. (Id. Herczeg György edző a fiáról, Index.hu, 2024. július 4.)

komment
süti beállítások módosítása