Médianapló

Médianapló - Gyurcsány és azok a fránya számok

2024. június 21. 12:05 - Zöldi László

Nem egészen két hét telt el az összevont uniós és önkormányzati választás óta. Az ellenzéki pártok nem sietnek levonni a tanulságokat. Az önmagát legnagyobbnak vélő Demokratikus Koalíció még inkább kivár. Alapítója és elnöke a közösségi üzenőfalára azt írta föl, hogy a párt belső köreiben elemzik a helyzetet, de csak akkor lépnek a nyilvánosság elé, ha közös nevezőre jutnak. Ám hogy megnyugtassa a közvéleményt, azt is hozzáfűzte: akár az elnök felelőssége is szóba kerülhet.

Gyurcsány Ferenc akár még vállalhatja is a felelősséget a választási kudarcért, ebből azonban nem föltétlenül következik a lemondása. A Demokratikus Koalíció az ő szüleménye, valószínűleg a pénze is benne van. Az a benyomásom, hogy nélküle összeomlana a gondosan kimunkált építmény. A lemondás vagy pláne a leváltás helyett inkább az irányváltás feltételezhető.

A belső elemzők figyelmébe ajánlom, hogy a bukás alapvető okaként aligha érdemes Magyar Péter színre lépését megnevezni. Ebben van persze igazság, de félő, hogy félreviszi a közösségi gondolkodást. Gyurcsány ugyanis 2023 szilveszterén azt írta az üzenőfalára, hogy a június 9-én esedékes választáson 1,1 millió szavazóra számít. E félév előtti kijelentés mai értékét két mozzanat teszi viszonylagossá.

Az egyik az, hogy akkor még a DK elhárította az MSZP szövetségkötési szándékát. Vagyis Gyurcsány Ferenc még választási szövetség nélkül számított 1,1 millió szavazóra. Érkezett azonban a másik mozzanat, a Tisza Párt. Mire a DK, az MSZP és a Párbeszéd összekapaszkodott. Ekkor Kunhalmi Ágnes, a szocialisták társelnöke a választási koalícióról ezt mondta: "Ma ez a három párt másfélmillió szavazót jelent." (Partizán, 2024. április 24.)

Az eredményt ismerjük: a hármas szövetség 367.162 szavazatot kapott. Az 1,1 millió harmadrészét, a másfélmillió negyedrészét. Ezt azért nem könnyű sikerként elkönyvelni, bár volt olyan DK-politikus, aki megpróbálta. (Idézet a bejegyzésem utáni összeállításban.) A belső elemzők tehát gondolati zsákutcát spórolnának meg, ha nem kizárólag Magyar Péterhez kötnék a Gyurcsány-féle szilveszteri jövendölés kudarcát. A Demokratikus Koalíció alapítója ugyanis nem először számolta el magát.

Hat éve, a 2018-as országgyűlési választások kampányában a DK-s politikusok feltűnően fegyelmezetten szóltak a választópolgárokhoz. Félmilliós bázisról beszéltek, ezt szerették volna bővíteni. Egyetlen kivétel volt, Gyurcsány Ferenc. Imigyen fogalmazott: „Amit gondolok erről a világról, az hétszázezer embernek fontos.” Az eredmény nem ezt tükrözte. A Demokratikus Koalíció 308.836 szavazatot kapott, és az 5,37 százalékával éppen csak átcsusszant a parlamenti küszöbön.

Ama ’18-as számnál kétségkívül több a mostani 367 ezer, a különbség azonban nem támasztja alá azt az értelmezést, hogy a DK sikeresnek vélheti az idei szereplést. Nos, Gyurcsány nem tud számolni, mégis van némi mentsége. A rendszerváltás óta még nem olvastam, hallottam olyan politikusi gondolatmenetet, hogy esélyünk sincs a győzelemre, és csak azért küzdünk, hogy átléphessük a parlamenti küszöböt.

Félő, hogy kampány idején a politikusnak muszáj nagyot mondania, nem mutatkozhat őszintének és reálpolitikusnak. Csakhogy a képzelődésnek is vannak határai, ezeket a Demokratikus Koalíció elnöke kétszer lépte át. Másodjára is ugyanoda jutott, a nullpontra. 

 

Tíz mondat a Demokratikus Koalícióról

 

Amit gondolok erről a világról, az hétszázezer embernek fontos. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, Hír TV, 2018. március 17.)

Azért fogunk dolgozni, hogy több szavazónk legyen. Több mint most, 1,1 millió. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, Facebook.com, 2023. december 31.)

A DK teljes érdektelenségbe fulladt tüntetést volt képes összetrombitálni. (Fekő Ádám újságíró, magyarnarancs.hu, 2024. február 26.)

A DK testére akaszkodó piócapártok már semmi egyebet képviselnek, mint politikusaik megélhetését. (Puzsér Róbert publicista a DK-MSZP-Párbeszéd választási szövetségről, Magyar Hang, 2024. március 28.)

Nagyjából minden második ellenzéki szavazó a DK környékén van. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, Facebook.com, 2024. április 27.)

Rajtunk kívül minden párt elbukott. (Gréczy Zsolt DK-politikus, Facebook.com, 2024. június 10.)

Nagypártból lett kispárt. (Gazda Albert újságíró, 444.hu, június 13.)

Gyurcsány pártja lehet Noé bárkája. (Bartus László újságíró, Amerikai Népszava, 2024. június 18.)

A választás előtt elbukott a Gyurcsány-projekt. (Horn Gábor volt SZDSZ-politikus, ATV, 2024. június 19.)

Az első megnyilatkozása alapján a DK-vezérkar egyenesen azt láttatja, hogy hamarosan visszalendül az inga. (Hargitai Miklós újságíró, Népszava, 2024. június 21.)

komment
süti beállítások módosítása