Médianapló

Médianapló - NAT zakója

2024. június 19. 12:56 - Zöldi László

Tegnap este két politológust több mint húsz percig nézhettünk a képernyőn. Nem volt lélekemelő látvány.

Róna Dániel a hirtelen jött júniusi kánikulának megfelelő öltözékben érkezett az ATV stúdiójába. Ingujjban várta a műsorvezetői kérdéseket, Nagy Attila Tibor viszont ünnepélyesen öltözött az Egyenes beszédhez. A „menő” közéleti személyiségek körében meghonosodott fekete öltönyt választotta. Legföljebb annyiban lazított a politikai divaton, hogy nem viselt nyakkendőt, és a fehér ing legfelső lyukát se gombolta be.

Lendületesen gesztikulálva elemezte a pártok választás utáni helyzetét. Ezért tűnt fel többször is, hogy a zakó ujja néhány centivel hosszabbra sikeredett a kelleténél. E módit eddig csak három közéleti szereplőnél láttam. Gálvölgyi János hajdan, a Heti hetesben az elszabott zakóujjal parodizálta ama politikusokat, akiknek nem volt gyerekszobájuk. A méregdrága, kiváló minőségű anyagból készült öltöny úgy állt rajtuk, mint tehénen a gatya.

Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár, az adóhatóság vezetője akár a legrosszabbul öltözött magyar politikus címére is pályázhatna. Néhány éve rettenetesen előnytelen zakóján röhögött az online ország. Dávid Ferenc, a kitűnő közgazdász, a dékás árnyékkormány tagja sem vette észre, hogy a zakó ujját elmérte a szabója. Az a benyomásom, hogy a rosszul öltözöttség ökumenikus jelenség, nem kapcsolható össze a világnézettel. A magyar politikai kultúra kevésbé fontos, de annál érzékelhetőbb, zavarba ejtőbb mozzanata.

Nagy Attila Tibor, vagyis NAT a legfoglalkoztatottabb politikai elemzők egyike. Azon tűnődöm, vajon van-e állandó havi jövedelme. A Magyar Hang című hetilapban mindig olvasható cikke, a konzervatív értékrendű ellenzéki újságot azonban nem dobja föl a pénz. A honoráriumából aligha lehet megélni. A felkészült politológust gyakran szólaltatják meg a Népszavában is, ám az egyetlen ellenzéki napilap nem cikket szokott kérni tőle, hanem csak véleményt, amelyet néhány sorban idéznek, és nem fizetnek érte.

Nagyjából ugyanez vonatkozik a tévés meg a rádiós meghívásokra is. E szereplések anyagi szempontból mégse teljesen terméketlenek. Aki szakértőként gyakran látható, hallható, olvasható a nyilvánosság fórumain, annak nagyobb esélye van arra, hogy cikkírásra is felkérik. Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy a naprakész politikai elemző a szabadúszók keserű kenyerét eszi.

Vajon ezzel magyarázható, hogy nincs saját, méretre szabott zakója? Hiába adja elő kulturáltan a mondandóját, óhatatlanul nevetni kell rajta, amint gesztikulálni kezd. Az se segítene rajta, ha a kánikulában megszabadulna a túl hosszú ujjú kölcsönzakótól. Félő ugyanis, hogy az ing ujja szintén két mérettel nagyobb férfiú ruhatárából jutott el hozzá.           

 

Tíz mondat a zakóról

 

Legszívesebben egy manikűrollóval járnék a fogadásokra, és mindenki zakójáról levágnám a márkajelzéseket. (Nagy Tamás agrárpolitikus, Kiskegyed, 1993. szeptember 7.)

Akasztóra mellényben mentünk, és zakóban jöttünk haza. (Garamvölgyi Lajos debreceni fociedző, Nemzeti Sport, 1997. május 10.)

Ha a magyar közélet ruhadarab lenne, leginkább egy gulyáskrém-foltos, műanyag zakót kellene elképzelni. (Plankó Gergely újságíró, Index.hu, 2012. szeptember 1.)

A trendi zakó alól kilóg a gárdamellény. (Bajnai Gordon volt miniszterelnök a Jobbikról, 168 Óra, 2014. május 15.)

Elég gázosan nézett ki a zakója zsebe. Bár az is valami, hogy nem volt benne a keze. (Veress Jenő újságíró Orbán Viktorról, Népszava, 2016. április 2.)

A külügyminiszter Kovács László meghonosította a nyugat-európai férfidivatot. Az inghez hasonló színű nyakkendőt viselt, és ősz hajához illett a szürke zakó is. (Zöldi László újságíró, Médianapló.blog.hu, 2018. augusztus 3.)

A kutatóknak jobban áll a szakadozott laborköpeny, mint a zakó. (Kádár Eszter biológus, ATV, 2019. április 3.)

Még a zakómat is be tudom, gombolni, és ezt nem mindenki mondhatja el magáról. (Medgyessy Péter volt miniszterelnök, Magyar Hang, 2022. január 14.)

A világpolitika nem a mi zakóméretünk. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Rádió, 2022. március 4.)

Rángattuk a nadrágszárát meg a zakójának az ujját, hogy jöjjön lejjebb. (Orbán Viktor miniszterelnök az inflációról, Magyar Rádió, 2023. augusztus 25.)

 

 

 

 

komment
süti beállítások módosítása