Médianapló

Médianapló - Béna kacsa-e az új győri polgármester?

2024. június 13. 14:24 - Zöldi László

Az önkormányzati választás meglepetése volt, hogy miközben a volt fideszes és a most is fideszes polgármester-jelölt harcolt a győriek bizalmáért, a nevető harmadik, egy újságíró kolléga foglalhatta el a városházát. Illetve Pintér Bencének még várnia kell a beiktatásra. Orbánék úgy módosították a választási törvényt, hogy összevonták az uniós és az önkormányzati szavazást. Egy aknát is elhelyeztek a jogszabályban: az új polgármesterek négy hónap múlva vehetik át a települések irányítását.

A Népszava dunántúli ügyekre szakosodott munkatársa, Vas András interjút készített az újdonsült polgármesterrel. Az első kérdése ez volt: „Nevető harmadik vagy béna kacsa?” Szellemes indítás, bár a béna kacsa gyanús kifejezés. Avar János külpolitikai újságíró nézett utána a szókapcsolat eredetének. Kiderült, hogy ama tőzsdei alkuszokat nevezték lame duck-nek, akik pénzzavarba kerültek. Körülbelül száz éve megváltozott a béna kacsa jelentése.

Már ama szenátorokat jelentette, akik a novemberi választáson megbuktak, a mandátumuk azonban csak március elején járt le. A lame duck azért lett a csúfnevük, mert „a választásokon lelőtték őket, voltaképpen már csak fél lábbal álltak a kongresszusban” (idézet a Pesti Hírlap 1930 karácsonyi számából). Innen már csak egy lépés volt, hogy az Egyesült Államokban korlátozták az elnöki mandátumot. Azóta egy politikus csupán kétszer négy évet tölthet a Fehér Házban. A harmadik ciklusra már nem tervezhet, másként fogalmazva nem ígérhet semmit a választópolgároknak.

Az elnököt egyébként novemberben választják, és a következő év február elején iktatják be. Kialakult az a szokásjog, hogy a régi elnök novemberben, decemberben és januárban már nem jeleskedik a törvények kezdeményezésében. Nehogy véletlenül kínos, megoldhatatlan helyzetbe hozza az utódját. E döntés a demokratikus berendezkedés egyik alaptételének bizonyult. Nem véletlenül akadnak nálunk is olyan politikusok, akik szerint miniszterelnök csak kétszer lehetne valaki Magyarországon.        

Vajon nevezhető-e béna kacsának az új győri polgármester? Az a benyomásom, hogy nem. Annál inkább a leváltott, de a választójogi törvény módosítása miatt még négy hónapig ügyvezető régi polgármester. Bár felötlik persze, hogy a magyar politikai kultúrába belefér-e a rokonszenves angolszász szokásjog.

Az olvasó talál a bejegyzés utáni összeállításban egy idézetet Pozsgay Imre államminisztertől. A kijelentés következményét a sajtótörténészek ismerik. 1990-ben, a két választási forduló között a megyei lapokat kezelő MSZP hét újságot „szöktetett” a német Springer-céghez. A másik politikai oldal is érdekesen értelmezte a bénakacsaságot. 2002-ben az ellenzékbe szorult MSZP-nek és SZDSZ-nek esélye volt az országgyűlési választás megnyerésére. Hogy az esetleges vereség gazdasági hatását csökkentse az első Orbán-kormány, tizenkét állami gazdaságot magánkezekbe játszott át.

Bizonyítva azt, hogy a rendszerváltás utáni politikai elit számára nem is annyira fontos állat a lame duck. Most már csak az a kérdés, vajon a győri ügyvezető polgármester vállalja-e a béna kacsa tiszteletre méltó szerepét? Vajon négy hónap múlva a hivatalba lépő új győri polgármester talál-e pénzt a városházi kasszában?              

 

Tíz mondat a béna kacsákról

 

Béna kacsára könnyű vadászni. (Szászi József újságíró, Magyar Hírlap, 1987. január 27.)

Ennek a pártnak nincs oka, hogy „béna kacsaként” viselkedjék, miként az angolszász politikai életben az ilyen magatartást nevezni szokták. (Pozsgay Imre szocialista politikus, Népszabadság, 1990. február 6.)

Az amerikai elnök béna kacsa lesz, hiszen harmadik hivatali ciklusra már nem tervezhet. (Bártfai Gergely újságíró, Magyar Hírlap, 2006. november 9.)

Az alkotmányos okokból már újjá nem választható elnököt kormányzása utolsó időszakában béna kacsának nevezik az Egyesült Államokban. (Kulcsár István újságíró, 168 Óra, 2006. november 16.)

Béna kacsa ritkán hápog. (G. Fehér Péter újságíró, Válasz.hu, 2008. november 6.)

Eredetileg a „béna kacsa” a hiteleit törleszteni képtelen brókert jelölte. (Avar János újságíró, Vasárnapi Hírek, 2016. február 13.)

A Fidesz kétharmad nélkül béna kacsa. (Haraszti Miklós liberális politikus, Hír TV, 2017. december 14.)

Béna kacsaként mozogtunk, mert nem volt semmire pénz. (Lendvai Ildikó szocialista politikus a Medgyessy-kormányról, Hír TV, 2018. június 3.)

A politikai szakzsargon „béna kacsának” hívja a leköszönő, de még hivatalban lévő politikusokat, utalva korlátozott lehetőségeikre. (Majláth Ronald újságíró, Magyar Hang, 2020. november 27.

Nem béna kacsaként sodródik a kormány. (Nagy Ervin politológus, a XXI. Század Intézet vezető elemzője, Magyar Hírlap Online, 2023. május 18.)

komment
süti beállítások módosítása