Médianapló

Médianapló - Vitézy Dávid a Fidesz trójai falova-e?

2024. június 07. 13:15 - Zöldi László

Tegnap este még kétségeim voltak erről. Az ATV-ben szólalt meg Kunhalmi Ágnes, és az Egyenes beszéd című műsorban azt találta mondani az MSZP társelnöke az LMP főpolgármester-jelöltjéről, hogy „Ha Horthy fehér lovon jött Budapestre, akkor trójai faló áll velünk szemben.”

A kettős metafora (sűrített hasonlat) annyira sűrítettnek bizonyult, hogy zavarba jöttem tőle. Csakhogy nem vettem föl a kilenc és félperces interjút, ezért ma reggel újranéztem az egészet. Vajon csakugyan meggárgyult-e a tegnap esti interjúalany? Vagy pedig már tudott valamit, amit mi, földi halandók még nem tudhattunk?

Vitézy Dávid és Horthy Miklós között kétségkívül van némi hasonlóság. Mindketten ipszilonnal írják a vezetéknevüket, ráadásul közösködnek a fehér színen is. Horthy Miklós altengernagy 1919. november 16-án Siófokról vonattal érkezett a kelenföldi pályaudvarra. Átszállt a Szellő nevű lóra, így lett a kaján utókor szemében lovas tengerész. Majd elgaloppozott a Gellért térre, ahol a divatos szálloda előtt várta a főváros díszmagyarba öltözött küldöttsége, A metafora továbbgondolási folyamatában ez volt az a pillanat, amikor rehabilitáltam a tegnap este még történelmi felkészültségből elmarasztalt politikusnőt.

Egyre inkább az a benyomásom, hogy Kunhalmi Ágnes azért kapcsolta össze Horthy magyar honfoglalási mitológiából ismert fehér lovát az ógörög mitológiából ismerős trójai falóval, mert a Gellért Szálló előtt adta át Bódy Tivadar budapesti polgármester a „bűnös várost” a hódítónak. Lóhátról ekkor vágta oda Horthy Miklós az alant várakozó uraknak: „Megbocsátunk ennek a bűnbe sodort városnak, ha visszatér a nemzet szolgálatába.”         

Ma reggelre kiderült ugyebár, hogy a kormánypárt visszalépteti budapesti főpolgármester-jelöltjét, Szentkirályi Alexandrát, és átadja a terepet a félig-meddig ellenzéki LMP jelöltjének, Vitézy Dávidnak. A drámai változás következtében a kormánypárti szavazók holnapután, az önkormányzati választáson bizonyára rá adják a voksukat, és esetleg ő lesz a főpolgármester. Márpedig ha Siófok irányából, mondjuk Hatvanpusztáról megérkezik az ország első embere, akkor lemegy a metróba, és fehér földalattival jut el a Gellért térig, ahol már várja a trójai faló.

Miközben gondolatban rehabilitálom a tegnap esti interjúalanyt, akinek kissé sűrített jövendölését a fejlemények egyelőre igazolták, felötlik, hogy a közismert hasonlat Homérosz Iliász című eposzából való. A támadók éveken át eredménytelenül ostromolták Tróját. Látszólag fejvesztve vonultak vissza, és a káoszban hátra hagytak egy falovat a várkapu előtt. A diadalittas és gyanútlan ostromlottak bevontatták a mintegy négyemeletnyi jószágot, amelyből éjszaka kimásztak az ógörög kommandósok, és beengedték a visszalopózott ostromlókat.

Bárdosi Vilmos nyelvész professzor, a Szólások, közmondások eredete című kézikönyv szerzője úgy értelmezte azt a fránya trójai falovat, hogy „beépített” személy. Kunhalmi Ágnessel ellentétben még nem tartom Vitézy Dávidot a Fidesz trójai falovának. De hamarosan kiderül, vajon ő áll-e majd a Gellért téren a nemzeti haderőt vezető fővezér elé, hogy fölajánlja neki a bűnös várost.

Ami pedig a bejegyzésem utáni összeállítást illeti, két idézetet értelmezek. Az egyik az, amidőn Hende Csaba volt honvédelmi miniszter és jelenlegi Fidesz-politikus trójai falónak nevezte szombathelyi riválisát, Ungár Péter LMP-politikust. Aki egyébként civlben milliárdos, és a magánvagyonából szponzorálta Vitézy Dávid főpolgármesteri kampányát. A másik pedig az, hogy betűhíven és teljes egészében közlöm Kunhalmi Ágnes terjedelmes okfejtését.

Olyan politikai elemző képe bontakozik ki belőle, aki alaposan ismeri a történelmi összefüggéseket is. Legföljebb az előadás módja róható föl neki. Úgy adja közre a zseniális hasonlatot, hogy még a magamfajta történelemtanárt is zavarba hozza.             

 

Tíz mondat a trójai falóról

 

A Fidesz magatartása arra a megállapításra késztet, hogy nem jó, ha a trójai faló zab után nyerít. (Torgyán József kisgazda politikus, Magyar Hírlap, 1996. június 29.)

A Fidesz nem más, mint egy trójai faló, melyből a fiataldemokraták esetleges kormányra kerülése esetén sorban fognak kiugrálni olyan emberek, akiket a választók 1994-ben egyszer már a történelmi panoptikumba küldtek. (Demszky Gábor budapesti főpolgármester, Vas Népe, 1998. május 19.)

A trójai falovat nem húzzuk be a táborunkba, és tudomásul vesszük, hogy nem hozzánk tartozik. (Orbán Viktor Fidesz-politikus, volt miniszterelnök az MDF-ről, Magyar Nemzet, 2006. május 2.)

/”Ha mai fejjel dönthetne, meghívná-e Gyurcsányt a kormányába?”/ Kérdezze meg a trójaiakat, hogy beengednék-e újra a trójai falovat a várba. (Medgyessy Péter volt miniszterelnök, Index.hu, 2014. augusztus 27.)

Az Európai Ügyészség elképzelése egy trójai faló, mert az egyes államok küldöttei immáron az EU-t képviselnék saját tagállamukkal szemben (Polt Péter legfőbb ügyész, Magyar Demokrata, 2019. június 26.)

Kína még a saját trójai lovát is a mi pénzünkön építi meg. (Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester a Fudan-egyetemről, Facebook.com, 2021. június 6.)

Ő egy trójai faló. (Hende Csaba Fidesz-politikus Ungár Péter LMP-politikusról, ATV, 2021. július 15.)

Betölti az orosz trójai faló szerepét Európában. (Karácsony Gergely budapesti főpolgármester Orbán Viktorról, Facebook.com, 2022. február 22.)

Ami úgy néz ki, mint az oroszok trójai falova, és úgy nyikorog, mint az oroszok trójai falova, az az oroszok trójai falova. (Horváth Gábor újságíró, Népszava, 2023. március 23.)

Amit egész Vitézy csinál, az inkább egy trójai falóra hasonlít. Ha Horthy fehér lovon jött Budapestre, akkor én úgy gondolom, hogy egy trójai falóval állunk szemben. (Kunhalmi Ágnes szocialista politikus, ATV, 2024. június 6.)

komment
süti beállítások módosítása