Médianapló

Médianapló - Az úgynevezett Magyar Péter-jelenség

2024. június 06. 14:34 - Zöldi László

A digitális ismerősök közül többen is hiányolták, hogy eddig nem jellemeztem Magyar Pétert. Egyik barátom árnyaltabban fogalmazott. Szerinte jellemeztem ugyan a lávaszerűen feltörő politikust, de kerültem az értékítéletet. Az utóbbi értelmezésben több igazság van, ám az előbbit se hárítom el.

A legutóbbi négy hónapban többször is írtam a Magyar Péter-jelenségről, elismerem azonban, hogy Magyar Péter jellemzését csakugyan kerültem. Ha nem akartam egy bekezdésen belül kétszer is megemlíteni a nevét, mint az imént, akkor négy tárgyszerű szókapcsolatot használtam. Vagy azt, hogy pályakezdő politikus, vagy hogy újdonsült ellenzéki politikus. Vagy azt, hogy tiszapárti politikus, vagy pedig hogy az ismeretlenség homályából felbukkant politikus.

E kifejezések kétségkívül csak nyomokban tartalmaznak értékítéletet, mégsem óvatosságból fogalmaztam visszafogottan. Azért inkább, mert alaposabban kéne ismerni az említett urat. Kár, hogy nem ismerem személyesen, nem csináltam vele például interjút. Ez az alaphelyzet zavar egy figyelemre méltó ember nyilvános megítélésében. A Magyar Péter-jelenség viszont merőben más. akár még előzménye is lehet egy árnyaltabb értelmezésnek.

Irigylem azokat a kollégákat, akik maguk mögött tudhatják a szellemes jellemzéshez szükséges munkát, és tömören képesek megfogalmazni az alaposan végiggondolt értékítéletet. Közülük ötvenötöt számoltam össze, akik a szájukra, illetve a tollukra vették Magyar Pétert. Némelyikük többször is, újra és újra nekirugaszkodva az értelmezésnek. Okfejtésük elmélyült elemző készségről árulkodik.

Máskülönben aligha sikerült volna tömören összefoglalni álláspontjukat a piros-fehér-zöldre festett kisteherautó platóján szónokló politikusról. A legárnyaltabbnak Néző László véleménye rémlik. A Magyar Nemzet főszerkesztője a hírlapírói pálya csúcsán minden képességét összegezte ezzel a megállapítással: „Ha van igazi geci Magyarországon, az Magyar Péter.” (Hír TV, 2024. március 24.)

Az újságírói magatartásformák mögött persze nemcsak politikai elfogultság rejlik, hanem egy széles körökben elterjedt tévhit is. Az online világban kitágultak a nyilvánosság határai. Ha egy közszereplő napjában többször is a szemünk elé kerül, elhatalmasodik rajtunk az érzés, hogy ismerjük az illető minden rezdülését. Holott csupán azt látjuk, amit mutat nekünk magáról. Bár kívülállóként is érzékelhető, hogy őszintén adja-e önmagát, vagy csupán szerepet játszik. Ebben Magyar Péterről szólván még bizonytalan vagyok, ezért maradnék inkább a visszafogott jellemzésnél, és nem mennék tovább a Magyar Péter-jelenségnél. Így is van min csodálkozni és tűnődni.

A rendszerváltás óta gyűjtöm a közéleti személyiségekről alkotott markáns (szellemes, egyén- és korjellemző) véleményeket. A magyar politikusokról például 1006 oldalnyira rúg az összeállítás. Magyar Péter ötvenoldalnyit kapott, amit mintegy háromszáz jellemzés. Van hozzá összehasonlítási alap, hisz’ a rendszerváltás utáni miniszterelnökök a nyilvánosság első számú kedvezményezettjei.

Például Horn Gyula 1994 és ’98 között volt az ország első embere, és harmincoldalnyi véleménycsokorra tett szert a nyilvánosság fórumain. Három és fél évtizednyi jellemzést kéne összevetni Magyar Péter négyhónapnyijával. Az eredmény még akkor is meghökkentő, ha Hornról többnyire offline vélemények láttak napvilágot. De van másik összehasonlítási lehetőség is.

A politikusok ezeroldalas dossziéjából kiemeltem két rendszerváltás utáni miniszterelnököt. Érdemes ugyanis külön kezelni a róluk írottakat, mondottakat. Orbán Viktor három és fél évtizedes tevékenységéről 430 oldalnyi vélemény gyűlt össze, Gyurcsány Ferenc két és fél évtizedes közéleti munkálkodásáról 330 oldalnyi. Ezekhez képest Magyar Péter 2024 februárjának második hete óta úgy lett a nyilvánosság első számú kedvezményezettje, hogy még nem is miniszterelnök.

 

Tíz mondat a Magyar Péter-jelenségről

 

Az ellenzék se lenyelni, se kiköpni nem tudja a Magyar Péter-jelenséget. (Németh Péter újságíró, ATV, 2024. március 27.)

Támogató figyelemmel kísérjük a Magyar Péter-jelenséget. (Vona Gábor Második Reformkor-politikus, YouTube.com, 2024. április 13.)

A Magyar-jelenség többet árt ellenzéki oldalon, mint a kormányoldalon. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, volt miniszterelnök, Facebook.com, 2024. április 27.)

Aki megpróbálja ezt a tüzet, ezt a Magyar Péter-jelenséget gyorsan oltogatni, az maximum az ellenzéki oldalon akarja továbbra is a maga pecsenyéjét sütögetni. (Ujhelyi István volt szocialista politikus, Privátbankár.hu, 2024. április 30.)

Működik a Magyar Péter-féle jelenség, nincs jele kifáradásnak. (Horn Gábor, volt SZDSZ-politikus, a Republikon Intézet kuratóriumi elnöke, Népszava, 2024. május 7.)

Ezt a Magyar Péter-jelenséget az ellenzéki pártoknak ki kell bekkelniük. Elmúlik, mint a nátha. (Bencsik Gábor újságíró, Facebook.com, 2024. május 12.)

A Magyar Péter-jelenség nyilvánossá tette az Orbán-tábor eddig nem látott belső repedéseit. (Berend T. Iván történész, Újnépszabadság.com, 2024. május 12.)

A Magyar Péter-jelenség lényege, hogy tényleg be akarja temetni az árkokat. (Zsolt Péter szociológus, Népszava, 2024. május 28.)

Ez a sok szempontból valóban bizarr jelenség, amit Magyar Péternek hívunk, azért jelent most millióknak reményt, mert a régi ellenzékiek tökéletesen alkalmatlannak bizonyultak. (Kárpáti Iván műsorvezető, Klubrádió, 2024. május 28.)

A Magyar Péter-jelenség minden ellenzéki pártot visszavetett. (Donáth Anna Momentum-politikus, Népszava, 2024. június 6.)

 

komment
süti beállítások módosítása