Médianapló

Médianapló - Kik kezelik a politikusok közösségi oldalait?

2024. május 30. 12:13 - Zöldi László

Magyar Péter, az újdonsült ellenzéki politikus már végigjárta a nem kormánypárti nyilvánosság összes mértékadó fórumát. Eddigi utolsó interjúja ma jelent meg a Népszavában. Nem sok újdonságot olvastam benne. Elismerem persze, hogy ügyesen időzítette belépését a politikai térbe. A tömegek megszólításához is van érzéke. De a feltűnése óta eltelt három és fél hónapban egyetlen szállóige-gyanús kijelentése sem akadt. Az aforizma műfaját még meg kell tanulnia, ha hosszabb távra tervezi a politikusi pályafutását. 

Az viszont gondolkodóba ejtett, amit a digitális pályafutásáról mondott. Az újságíró Czene Gábor azt firtatta, vannak-e politikai tanácsadói, mire imigyen válaszolt: „Semmilyen politikai tanácsadóm nincs. Vannak páran, akik a szervezésben segítenek, de még a Facebook-oldalamat is én kezelem, és írom a kommenteket.” Félreérthetően fogalmazott ugyan, de nem vagyok kormánypárti újságíró.

Nem állítom pellengérre azért, mert e megfogalmazás akár azt is jelentheti, hogy a fészbukos üzenőfalán nemcsak a saját okfejtéseit adja közre, hanem a hozzászólásokat is ő írja. Azt azonban nem árt hozzáfűzni, hogy Márki-Zay Péter, akit az értelmezők közül sokan Magyar Péter előképének tekintenek, ennek épp az ellenkezőjét mondta: „Még a saját Facebook-posztjaim szövegébe se szóltam bele.” (Válaszonline, 2022. június 3.) Az ellentmondás mindössze azt sejteti, hogy többféleképpen képzelhető el a politikusok és a komment (hozzászólás) szövevényes kapcsolata. 

Magyar Péterről tudjuk, ő maga beszélt róla egy másik interjúban. hogy mielőtt kilépett volna az Orbán-rendszerből, az igazságügyi miniszter Facebook-oldalát szerkesztette. Egy szellemesen goromba vélemény szerint Varga Judit az Orbán-kormány verőlegénye volt. Ez ki is derült a szakmailag kitűnően szerkesztett közösségi oldalából. A miniszter asszony napjában többször szólalt meg, külön fotóriportert is akalmazott. Sőt az összes Facebook-szövege angol rezümével látott napvilágot. Fordítóra szintén telt a minisztériumi költségvetésből.

A másik „verőlegény”, Szijjártó Péter kommunikációs stábja tucatnyi szakemberből állt. Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy Varga Judit mögött is több kommunikációs szakember munkája állt össze. Lehetséges, hogy a férjét nem fizette állami pénzből, aki azonban informálisan jelentős szerepet játszott a feleség közösségi megnyilvánulásaiban. E tekintetben tehát Magyar Péter nem nevezhető amatőrnek. Ama korosztályba tartozik, amelynek tagjai online térbe születtek.

A válás után már nem segített a volt feleségének, a kegyelmi botrány után pedig lám, ellenkező előjellel hasznosítja közösségi oldalon szerzett profizmusát. Kommunikációs gyakorlata látlelet arról a mechanizmusról, amely abban nyilvánul meg, hogy a státuszban lévő politikusok költségvetéséből telik kommunikációs munkatársakra. Másként fogalmazva a kommunikációs rezsi nem terheli a milliós fizetésüket. Hol van már az a korszak, amikor a rokonaikat, barátaikat  alkalmazták, csak hogy minden pénz a családon belül maradjon?

A kormánypárti politikusok közül Hoppál Péter vallotta be, hogy „A facebookos tevékenységemben három munkatársam is segít.” (SzabadPécs.hu, 2020. június 16.) Vinnai Győző nyíregyházi honatya pedig egy kisebb botrány után ezzel hárította el a felelősséget: „Természetesen nem szándékos a képválasztás, hanem a grafikus kolléga tévedése.” (Facebook.com, 2021. június 20.) Vajon melyik nyíregyházi újságíró képviseli közös szakmánkat a Fidesz-honatya kommunikációs stábjában? Vajon melyik pécsi újságíró segíti az ugyancsak fideszes honatya munkáját?

Az újságírói munka sajátos vetülete, hogy országszerte akadnak olyan kollégák, akik a bejegyzések és talán a kommentek megfogalmazásával egészítik ki a szerkesztőségi fizetésüket vagy a nyugdíjukat. Ugyanez a szimbiózis a másik oldalon politizálókra is jellemző. Legföljebb az ellátmányból kevesebb kommunikációs munkatársra telik. Például a Brüsszelből hamarosan visszatérő Ujhelyi István több száz vasárnapi Facebook-levele aligha értelmezhető a kitűnő politikai szakújságíró, Szalay Lajos Tamás közreműködése nélkül. Vagy Kunhalmi Ágnes közösségi és elméleti megnyilvánulásai aligha értelmezhetőek Wiener György háttér-munkája nélkül.

Hozzájuk csatlakozott most a volt igazságügyi miniszter hajdani férje is. Magyar Péter önmaga kommunikációs bizalmasa próbál lenni. Jobb híján vagy anyagi ínségből? A lényeg az, hogy a politikus kiegészítésében, meghosszabbításában van már gyakorlata.    

      

Tíz mondat a kommentről

 

A komment az élőbeszéd írott formája. (Prószéky Gábor nyelvész, Heti Válasz, 2015. szeptember 10.)

Kommentekkel nem mérgezem magam. (Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, Mandiner.hu, 2016. június 29.)

A komment digitális ujjlenyomat. (Várkonyi Zsolt újságíró, Dunaújvárosi Hírlap, 2017. április 22.)

A kommentek sora időnként nagyon hasonlít a kocsmaasztalok intenzív eszmecseréjéhez. (Minya Károly nyelvész, Magyar Idők, 2017. szeptember 8.)

A kommentek 90 százaléka baromság, de a 10 százalék informatívabb, mint a cikk. (Pintér Gábor kommentelő, Facebook.com, 2018. szeptember 18.)

Tömegtársadalomban élünk, ahol a többség kommentekből és szalagcímekből tájékozódik. (Gulyás Ábel politológus, Magyar Narancs, 2023. március 9.)

Facebook-kommentből nem lesz rendszerváltás. (Gréczy Zsolt DK-politikus, volt újságíró, Facebook.com, 2024. február 25.)

A hírközlést felváltotta a közösségi médiában eluralkodó, a tényekre kevés tekintettel rámozgó kommentzuhatag. (Dippold Pál publicista, Magyar Hírlap Online, 2024. május 30.)

Minden posztot és kommentet én írok. (Magyar Péter tiszapárti politikus, Telex.hu, 2024. május 30.)

Még a Facebook-oldalamat is én kezelem, és írom a kommenteket. (Magyar Péter tiszapárti politikus, Népszava, 2024. május 30.)

komment
süti beállítások módosítása