Médianapló

Médianapló - Bogi és Virág a nemzetközi összehasonlítás tükrében

2024. május 27. 15:45 - Zöldi László

Takács Boglárkának, a legjobb magyar sprinternek tíz sort szentelt a mai Népszava. Címes hírben számolt be a Magyar Nagydíj kétszeres győzteséről, aki százon és kétszázon is országos csúcsot javított. Az előbbi 11.11 másodperc lett, az utóbbi nem derült ki a nyúlfarknyi cikkből.

Más forrásból tudható, hogy a 22 éves móri lány, a Budapesti Honvéd versenyezője 22.71 másodperc alatt teljesítette a hosszabbik rövidtávot. A rokonszenves és csinos atléta kezd csúcsformába lendülni, bár a nemzetközi élmezőnyhöz szükséges 11 másodpercet sokan ostromolják. Ám ha Bogi a közelgő olimpián tovább faragja az országos csúcsot, talán továbbjut az előfutamból. Egyúttal azonban egyetemista is, és nem föltétlenül a nemzetközi élmezőnnyel kell összehasonlítani. Elég, ha az amerikai 22 évesekkel.

Az Egyesült Államokban tanuló atléták télen fedettpályán, nyáron szabadban hétről hétre versenyeznek. A diploma megszerzéséig nem vehetnek föl pénzdíjat, előttük áll azonban a most 24 éves Abby Steiner példája. Két éve mint a Kentucky-egyetem hallgatója 10.90-et futott százon és 21.77-et kétszázon. S mert az USÁ-ban 50 milliónyian futkároznak, a két nagy német sportszergyártó közül a Puma elhatározta, hogy betör az amerikai piacra. A diploma után évi egymillió dolláros szerződést ajánlott a németes nevű sprinterlánynak.

Az amerikai élmezőny egyetlen fehér bőrű tagját azonban utolérte a futók végzete, az Achilles-ín szakadása. Megoperálták, és mire rehabilitálták, már nem készülhetett a budapesti világbajnokságra. Alapozott inkább, és néhány napja Los Angelesben 22.32-őt ért el. A  kétszázas versenyt egyébként a négyszáz gátas világcsúcstartó, a szintén 24 éves Sydney McLaughlin nyerte 22.07-tel. A mi Boglárkánk az országos csúcsával a nyolcadik lett volna a kilencfős nemzetközi mezőnyben. A képzeletben ezért futtatom inkább az egyetemi viadalokon.

A Csendes-óceánhoz közelebbi egyetemek összecsapásán a kétszázas lányok három időfutamban indultak. A háromszor kilenc sprinter között egyetlen fehéret láttam, a sokadik lett. Az afrikai eredetű és genetikai okból robbanékony amerikai tizenévesek számára kitöréssel kecsegtet a sport-ösztöndíj meg a diploma utáni pénzdíj. A mi Bogink az első futamban ötödik lett volna, a másodikban negyedik a harmadikban második. A legjobb eredményt egy fekete lány érte el 22.13-mal, Takács Boglárka pedig a nyolcadik lett volna az összesítésben.

Még egy adatsor a tanulság kedvéért. A Magyar Nagydíjon Simon Virág gödöllöi egyetemista 53.82 másodpercet futott négyszázon. Nos, az amerikai diákok hat időfutamban ötvenen indultak, az első helyezett 50.23 másodpercet ért el - a nemzetközi élmezőny ötven másodpercen belül kezdődik. 51 és 52 másodperc között tíz időt jegyezhettem föl. A mi Virágunk a mezőny végén ért volna célba.

Hát, körülbelül ilyen ellentmondásokról olvasnék elemzéseket a hazai sajtóban. Már ha a labdajátékokra összpontosító sportújságírók nemcsak tíz sort vesztegetnének a magyar atlétikára.         

komment
süti beállítások módosítása